Home Portada L’ASSOCIACIÓ DE JUBILATS DE TORREDEMBARRA A UN PAS DE DESAPARÈIXER

L’ASSOCIACIÓ DE JUBILATS DE TORREDEMBARRA A UN PAS DE DESAPARÈIXER

1162
0

L’any 2012, Anna Maria Pijoan va deixar més de 15.000 euros de romanent, però l’entitat  viu un moment econòmic molt complicat degut a una sentència judicial.

El gener de 2012 és un punt d’inflexió per l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Torredembarra, una entitat que va néixer l’any 1984 amb l’objectiu de fomentar les activitats de les que gaudien la gent gran del municipi. Després de molts estires i arronses, aquell mes, l’Ajuntament presidit per Daniel Masagué desnonava a la Junta de l’entitat, que presidia Anna Maria Pijoan, imposava una junta gestora i forçava una nova orientació de la llar, cap a una remunicipalització.

Al llarg dels anys, l’entitat ha complert el seu propòsit amb escreix, fet que l’ha convertit en blanc de l’interès dels polítics. I aquell va ser el punt àlgid.

El conflicte entre la Junta encapçalada per Pijoan i l’Ajuntament va viure molts episodis. Un d’ells va ser que l’administració es va negar a satisfer la subvenció a l’entitat, uns 8.000 euros a l’any.

Part d’aquests diners servien per pagar el sou de la persona que s’encarregava del servei de bar que s’ofereix a la llar.

Al veure’s privats d’aquesta entrada econòmica la Junta va decidir reduir l’emolument de la treballadora autònoma que no va estar d’acord amb el canvi de condicions i va decidir acomiadar-se i emprendre accions legals contra l’entitat.

 

Demanda    

Per aquest motiu, l’entitat va rebre una demanda que, si no hagués estat per la situació convulsa que vivia, no havia de tenir un recorregut massa llarg.

Però, l’entitat no es va personar i la justícia va fallar a favor de la treballadora, l’any 2014. Des de llavors carrega un deute amb la seguretat social de més de 20.000 euros. Una quantitat a la que difícilment pot afrontar.

Fins aquell moment, l’entitat tenia una comptabilitat envejable, encara que portada d’una manera poc professional.

 

15.000 euros

Tant és així que, en el moment en què Anna Maria Pijoan va deixar la presidència, l’entitat tenia 12.676 euros dipositats en tres entitats bancàries i en la caixa forta es van comptabilitzar uns 3.600 euros més.

 

L’ajuntament es desentén

La situació actual és molt diferent. Després d’una administració deslleial del president que va substituir a Pijoan, l’entitat no pot utilitzar les entitats bancàries degut als embargaments i la seva activitat es basa en mantenir les activitats que s’organitzen pels socis amb una economia de subsistència. El control de l’Ajuntament, s’ha convertit en una col·laboració de mínims i l’entitat no rep cap subvenció, fet que també la lastra i l’impedeix satisfer el deute contret.

Segons fons de l’Associació, tot i haver comunicat la greu situació de l’entitat a l’Ajuntament, per mitjà de l’alcalde, l’ens s’ha desentès de la problemàtica i la circumscriu a l’àmbit privat sense aportar cap solució.

Des de l’Ajuntament es veu d’una altra manera. Asseguren que no poden ajudar a l’entitat perquè té el deute amb l’administració, però mantenen 8500 € per fer activitats a la llar de jubilats. Un fet que no ajuda en massa a l’Associació, que veu com cada dia que passa l’endeutament augmenta, degut als recàrrecs i  comissions de demora.

 

Assemblea

Fa uns dies, la Junta actual va fer una assemblea per proposar tres possibles solucions a la delicada situació econòmica de l’entitat, que compta amb més de 600 associats: derrama extraordinària, negociació amb la Seguretat Social o extinció.

Els socis es van decantar per aquesta darrera proposta.

L’Ajuntament no contempla la possibilitat i valora la feina feta per l’actual Junta, però, recorda que la Llar de Jubilats és un equipament públic municipal que podria gestionar directament.