Home Agenda CÀRITAS DIOCESANA APLEGA 300 PERSONES EN LA 15A TROBADA DEL VOLUNTARIAT A...

CÀRITAS DIOCESANA APLEGA 300 PERSONES EN LA 15A TROBADA DEL VOLUNTARIAT A TORREDEMBARRA

284
0
Tres-cents voluntaris de les Càritas parroquials, interparroquials i diocesana es van aplegar, el passat dissabte dia 28 d’octubre, al Casal Municipal de Torredembarra amb motiu de la 15a Trobada del Voluntariat. La jornada, amb el lema «Tu hi tens molt a veure», va començar amb una benvinguda per part de Pere Bosque, director de la Càritas Parroquial de Torredembarra, i uns moments de pregària.
Per la seva part, Mn. Joaquim Gras, rector de la parròquia acollidora, va agrair la presència de l’arquebisbe Joan en aquesta trobada, «perquè Càritas actua en nom de l’Església, encara que aculli a tots, participin o no de la mateixa fe cristiana». Mn. Gras va convidar els voluntaris a «gaudir d’aquest dia de formació, d’esbarjo, de germanor i de fraternitat» i els va donar gràcies «per tot el servei que fan de manera desinteressada ajudant tantes persones que necessiten un cop de mà, una acollida, una abraçada o una solució als seus problemes».
Els assistents també van rebre la benvinguda per part de l’alcalde del municipi, Eduard Rovira.
En la seva intervenció, l’arquebisbe Joan Planellas va fer referència al treball de les Càritas a través de les noves realitats de les Unitats pastorals. En aquest sentit, va remarcar que cal que «treballem més conjuntament a nivell eclesial en tots els sentits i, per tant, Càritas també ho ha de tenir present». Així, Planellas va recordar que «units treballem molt més bé i totes les sinergies i els projectes que tenim els podrem anar posant en comú».
L’arquebisbe Joan va expressar que la participació de 300 voluntaris en aquesta trobada «vol dir que Càritas continua amb força», però que la clau del futur «està a saber combinar el voluntariat amb la professionalitat amb equilibri, perquè una Càritas merament de professionals es convertiria en una ONG i una Càritas merament de voluntaris pot acabar amb un bonisme o amb un model del passat».
Finalment, l’Arquebisbe va agrair «l’esforç que hi poseu tots els voluntaris», i els va convidar a «anar treballant per trobar un altre voluntari més jove per tal d’anar aconseguint el relleu i poder preveure el futur immediat». «Gràcies, de cor, en nom de l’Església. Amb l’ajut de Déu i amb la força del seu Esperit trobarem la fórmula més idònia per continuar endavant», va concloure.
Per la seva banda, el director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, va recordar que feia quatre anys, a causa de la pandèmia, que no s’havia pogut celebrar la trobada de voluntariat, i que, per tant, era un dia per «compartir, gaudir, reflexionar, escoltar, intercanviar experiències, pregar plegats i, en definitiva, fer una pausa en el nostre dia a dia atrafegat». En aquest sentit, va recordar que «sovint, en les tasques de Càritas tenim sensació d’impotència i de desànim, però hem de ser humils i acceptar que no ho podem solucionar tot». En aquests moments, va afirmar Grané, cal tenir present que «Crist és el nostre referent i sempre podem recórrer a Ell».
Per altra banda, el director de Càritas va parlar de la missió d’aquesta organització de l’Església: «Acompanyar en drets les persones amb situacions de vulnerabilitat perquè estem convençuts que tots som iguals i que hem de gaudir dels mateixos drets per justícia social», una missió, doncs, que té com a protagonista «la persona en tota la seva integritat i en tots els seus drets, perquè tots som fills del mateix Déu i som germans en Crist».
Grané també va aprofitar la seva intervenció per «agrair el treball discret, silenciós, generós i continuat dels més de 1.200 voluntaris de Càritas a la nostra arxidiòcesi», a qui va demanar una renovació i actualització del compromís perquè «la societat canvia molt ràpidament i l’acció social, també». Així, va convidar a «formar-se per gestionar les noves formes de pobresa, que són cada cop més complexes».
Finalment, Salvador Grané va apuntar als canvis que es produiran properament «en la cobertura de necessitats bàsiques, derivats de la finalització de l’arribada d’aliments de la Comunitat Econòmica Europea». Aquest canvi de model apostarà «pel lliurament de targetes moneder» i sobre aquest tema aviat es donarà una proposta d’actuació des de Càritas Diocesana de Tarragona.
Aquesta primera part de la jornada va continuar amb una ponència a càrrec del teòleg i filòsof Francesc Torralba.
Un cop finalitzada la conferència, Mn. Santi Soro, vicari episcopal de les persones va presentar als assistents el projecte d’implantació de les Unitats pastorals que s’està desenvolupant a la nostra arxidiòcesi i que ha de promoure la unitat d’acció en els diferents àmbits pastorals, també pel que fa a la caritat.
La jornada va comptar, també, amb la celebració de l’eucaristia d’acció de gràcies per la tasca que es desenvolupa des de Càritas, que va presidir l’arquebisbe Joan Planellas i va concelebrar, entre altres, Mn. Ignasi Durany, vicari episcopal per a la caritat. L’actuació castellera dels Xiquets de Torredembarra i el dinar de germanor van posar punt final a aquesta quinzena edició de la Trobada de Voluntariat de Càritas.