Home Agenda Ramon Lletjós: “El que em mou és traslladar a les institucions europees...

Ramon Lletjós: “El que em mou és traslladar a les institucions europees aquestes problemàtiques del món rural que veig que les grans formacions polítiques incorporen als seus programes electorals, però, sense ser la seva gran prioritat, ni prestar-li el cas que es mereix”.

217
0

-Pels qui no et coneguin, qui és Ramon Lletjós?

El meu nom és Ramon Lletjós, de Lleida, i sóc el cap de llista de la coalició que es presenta al Parlament Europeu, País i Moviment Rural.

La meva vinculació amb Torredembarra és de tota la vida, atès que els meus pares han vingut a estiuejar al poble des de molt petits. Fins i tot, tenim diverses propietats. Per aquest motiu em va fer molta il·lusió que un dels primers actes de campanya el pogués fer a Torredembarra.

-Parla’ns de la teva experiència política?

Jo he estat funcionari del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya durant 43 anys. De fet, jo vaig ser una de les dues-centes persones que va contractar el president Josep Tarradellas, quan la Generalitat provisional, per iniciar el departament. He tingut diferents càrrecs de responsabilitat, l’últim ha estat ser director dels serveis territorials del Departament d’Agricultura a la Catalunya Central, un territori ampli. Vull destacar que he estat representant de totes les comunitats autònomes de l’Estat Espanyol al comitè de gestió de fruites i hortalisses a Brussel·les, per tant, tinc experiència en institucions comunitàries.

Sóc una persona propera, que em faig ressò de les inquietuds de les persones per intentar resoldre els seus problemes.

-Què és el que t’empeny a encapçalar aquesta candidatura de País i Moviment Rural?

Jo crec que hi ha moltes coses per a resoldre i, per la meva experiència a l’administració, he patit moltes de les demandes que es fan des del món rural. La nostra és una candidatura fonamentalment agrarista, però no exclusivament, atès que ens preocupen altres temes com el turisme, tan important a Torredembarra, la indústria i les empreses… El que em mou és traslladar a les institucions europees aquestes problemàtiques del món rural que veig que les grans formacions polítiques incorporen als seus programes electorals, però, sense ser la seva gran prioritat, ni prestar-li el cas que es mereix. Nosaltres tenim com a gran prioritat que el món rural i el sector primari i econòmic sigui viu i actiu perquè la gent pugui continuar vivint als pobles i evitar el despoblament.

Poder ser útil per aquest sector és el que m’entesta a presentar-me a aquestes eleccions.

-El vostre eslògan és “Estimem la terra, estimem la gent”, què voleu transmetre?

Estimem el territori i el defensem, però no només com espai físic, sinó que entenent que l’important d’un territori són la seva gent.

Hi ha un tema molt important que se’n parla molt, però que no s’acaba de concretar, és el relleu generacional. El món rural està cada vegada més envellit, cada cop hi ha menys explotacions i la gent abandona el camp perquè han fet que no sigui rendible. Nosaltres volem revertir aquesta situació i entenem que un dels llocs on fer-ho és Europa.

-Hi ha vida fora de les grans formacions polítiques?

Jo crec que sí. Nosaltres en som un exemple. Les grans formacions van per uns objectius i interessos concrets, que no sempre responen a les preocupacions reals de la gent; els nostres interessos són propers i ben definits. Ens adrecem a tota la gent que està desencantada dels missatges buits dels grans partits i que es plantegen no anar a votar o no saben a qui fer-ho.

-Parla’ns de la coalició?

País i Moviment Rural està integrada per dues formacions polítiques catalanes, Convergents i Moviment Demòcrata Català, i dues valencianes, República Catalana i Via Mediterrània. Hem decidit compartir complicitats i, més enllà de les propostes territorials pròpies, ens uneix treballar per aquells interessos que tenim en comú, catalans i valencians, com és la defensa del medi ambient i l’agricultura, l’exigència d’infraestructures que comuniquin l’arc mediterrani amb tot Europa de manera eficient, i, sobretot, incidir en les polítiques europees de cohesió social i territorial.

El nostre programa té 13 eixos i 109 propostes que engloben des de temes de drets socials a economia i empresa. Un programa transversal.

-I els punts més importants?

Nosaltres defensem el dret d’autodeterminació dels pobles que formen part de la Unió Europea; volem reforçar el comitè de regions d’Europa i potenciar el lideratge de Catalunya i els Països Catalans dins de l’espai mediterrani; proposem donar suport a les empreses, sobretot a les petites i mitjanes empreses i autònoms; estem a favor de la immigració, però treballarem per lluitar contra la immigració il·legal i les màfies que els exploten; el corredor del Mediterrani; defensem els interessos del sector primari i, fins i tot, si fa falta, volem blindar els seus productes; creiem que s’han de dissenyar polítiques agràries asimètriques, que contemplin la realitat dels diferents territoris; una transició energètica on puguin conviure les fonts renovables i l’energia nuclear, etc.

-En pots concretar algun?

Per exemple, en medi ambient i l’àmbit agrari, nosaltres volem reconciliar els ecologistes i els productivistes. Són dues realitats que han de conviure i que sembla que hi hagi interès per enfrontar-los. Entenem que els principals defensors i interessats en el medi ambient són els pagesos i ramaders, que són els qui hi viuen i treballen cada dia en aquests entorns naturals. Volem un desenvolupament rural que sigui coherent i on tothom tingui el seu espai.

És com en el tema de les energies renovables. Hi estem a favor, com no pot ser d’altra manera, però no pot ser que els parcs eòlics i solars s’instal·lin en terrenys productius o d’un alt valor ecològic.

S’ha d’aturar la degradació dels espais agraris. En cas de no fer-ho, cada vegada hi haurà menys producció alimentària i, en aquests moments, Catalunya és un país on l’autoproveïment alimentari està al voltant del 40%, la resta la importem. S’ha de revertir la situació per situar-nos com a França, que està per damunt del 70%.

Estem a favor de les petites i mitjanes empreses, com per exemple del comerç tradicional, és l’essència del teixit productiu del nostre País, pensem que s’han de protegir i donar incentius davant de les grans multinacionals que ens desnaturalitzen i només pensen a obtenir un benefici econòmic.

-El sector de la pagesia està en peu de guerra, els hi doneu suport?

Nosaltres donem total suport a les reivindicacions de Revolta Pagesa, perquè entenem que són justes i s’assimilen molt a les propostes que portem al nostre programa. De fet, hi estem en contacte i, el dia 3 de juny, membres de la nostra candidatura estaran presents en les manifestacions convocades.

-Com a gerent que ets de l’Associació Catalana de comunitats de regants, com veus les mesures preses en el tema de la sequera?

Ho dic amb coneixement de causa, degut als molts anys a l’administració i al càrrec que ostento, crec que el govern ha pres decisions sense tenir en compte a les comunitats de regants i demonitzant al sector agroalimentari per beneficiar altres sectors.

Fins i tot, ara que les restriccions s’estan començant a obrir, el sector agrari n’està quedant al marge. Amb aquest procedir, no és d’estranyar el desencís que s’ha generat i les mobilitzacions del món rural.

-En aquest moment, l’administració és el gran enemic del camp?

Tinc comprovat que és certa la màxima que cada vegada que es parla de reduir la burocràcia és un paper més. El sector agrari ha de centrar-se a produir aliments i el que no pot ser és que en l’actualitat es vegin obligats a destinar bona part del seu temps a fer de gestors administratius per intentar accedir a ajudes.

Aquesta és l’altra derivada, un sector agrari subvencionat significa que és pobre, que no pot subsistir per la pròpia activitat. Nosaltres defensem uns preus justos i una normativa adequada a la realitat per fer que es cobreixen els costos de producció.

Si això no es dóna, i a més, si afegeix que per accedir a ajudes tenen moltes traves, i han de fer 25.000 papers i, a més, ara volen que s’informatitzin, amb el quadern digital, i a més… bé, tot plegat fa que molts es plantegin renunciar i plegar.

Hi ha molt de marge i jo em veig capaç de poder treballar perquè les coses millorin. S’ha de tenir clar que això només ho poden fer gent que conegui el sector i el territori i jo crec que la meva trajectòria m’avala. No sóc un nouvingut, sinó una persona que fa molts anys que està en aquest món.

-I com plantegeu la campanya?

Com que som una formació petita, podríem dir que presentem les nostres propostes “porta a porta” perquè la gent que encara no ho fa em/ens conegui. Ens estem focalitzant en entitats i personalitats rellevants que ens puguin ajudar a divulgar el nostre missatge. Per exemple, el dia 3 de juny, ens rebrà el Molt Honorable President de la Generalitat, Jordi Pujol.

Anem a totes, i vull donar un missatge d’optimisme. Estic completament convençut que entrarem al Parlament Europeu, si no fos d’aquesta manera, no em presentaria.