Home Cultura Torredembarra celebra el Diumenge de Rams des del confinament

Torredembarra celebra el Diumenge de Rams des del confinament

331
0
El primer acte de la Setmana Santa 2020 a Torredembarra ja ha tingut lloc. No ha estat ni la trobada de bandes de timbals ni la presentació de l’opuscle de la confraria de la Creu-Armats de Torredembarra ni cap viacrucis, sinó la Missa de la Passió del Senyor que s’oficia tots els Diumenges de Rams i que s’inicia amb la benedicció de les palmes, palmons i branques de llorer i una petita processó.
La comunitat cristiana commemora l’entrada de Jesucrist a Jerusalem amb solemnitat i una concentració multitudinària. És una tradició molt arrelada a Catalunya, on la consuetud marca que siguin els padrins i padrines els qui regalin la palma i el vestit als seus fillols i filloles perquè puguin anar a la benedicció. A Torredembarra se’n fan tres, una a Clarà, una a la Torre i una a Baix a Mar.
Enguany, però, ha estat molt diferent a com se celebra normalment. El confinament a causa del Coronavirus COVID-19 ha obligat a fer-ho de manera telemàtica.
Mossèn Joaquim Gras, que fa dies que a través de la pàgina de Facebook de la Parròquia de Sant Pere dóna consol als seus parroquians, els ha exhortat a què col·loquin branques de llorer o palmes als balcons i els ha beneït des de la parròquia durant la missa que ha retransmès via xarxes socials.
Element de protecció
Les palmes i palmons beneïts es pengen a la barana del balcó de casa com a element de protecció fins a l’arribada del Carnestoltes de l’any vinent, moment en què cal cremar-les i utilitzar la cendra beneïda per imposar-la al front dels assistents a la cerimònia religiosa del Dimecres de Cendra.

També és tradició que els Rams beneïts es cremin i s’escampi la seva cendra pels camps per, així, fecundar millor la terra. Així mateix, les fulles de llorer beneïdes es guarden per fer-les servir com a condiment en els àpats de festa grossa.