Home Política UN PIPI-CAN ANOMENAT TORREDEMBARRA

UN PIPI-CAN ANOMENAT TORREDEMBARRA

447
0

Cap propietari ha estat multat per no netejar de la via pública els orins i els excrements del seu animal de companyia durant el 2017

Torredembarra, passeig de la Sort, a les 8:00 h. d’un dia qualsevol. Un veí del poble passeja amb el seu gos. Es tracta d’un de raça petita, ideal per tenir en un pis. No li fa massa cas. Potser, per l’hora encara està mig adormit.

L’animal s’atura en la cantonada d’una entrada i sortida de vehicles. Orina durant uns pocs segons. El propietari fa com si no se n’adonés i amb un cop de corretja estira a la seva mascota perquè avanci. Poc a poc, un rajolí baixa groguenc pel marbre de la façana i envaeix els panots de la vorera.

Sense donar importància, avancen uns metres. El gos es passa tot el recorregut ensumant. Torna a aturar-se i aixeca la pota. Orina una altra vegada. Aquest cop, l’amo tampoc li dóna importància i continua. Giren pel carrer Capella.

Encara no han desaparegut del tot, quan a l’altra vorera apareix un altre veí amb un gos d’una mida considerable. Camina majestuosament al costat del seu amo. Encara que va lligat, hom adverteix que està ensinistrat i que està avesat a anar sense corretja. Tot i que està relativament a prop d’un descampat, s’orina en una farola. La micció és considerable. Acte seguit, marxen.

Són dos exemples d’una pràctica que succeeix en tots els carrers de Torredembarra, durant tots els dies de l’any, diversos cops. Només cal passejar per carrers i places o endinsar-se en parcs públics o zones enjardinades per comprovar-ho. És fastigós.

Taques d’orina, humides i seques, apareixen en qualsevol paret, element del mobiliari urbà o, directament, al terra. No és infreqüent trobar faroles amb la base corroïda a causa l’acidesa dels orins.

Els excrements també sovintegen, però, després d’algunes campanyes institucionals són molts els qui fan el gest de recollir-los, quan es produeixen al mig de la vorera. Un altre cas seria en zones verdes, parcs i descampats on no existeix la mateixa conscienciació.

Per norma general, els propietaris dels animals no es fan responsables i contradiuen l’ordenança de civisme i convivència ciutadana de l’Ajuntament. Una eina que podria evitar que Torredembarra sigui un pipi-can en la seva totalitat i que aquests propietaris incívics ignoressin com si res l’acció de les seves mascotes.

Ordenança

Activa des de l’octubre de 2016, l’ordenança vigent és clara en el seu article 58.

“Els portadors d’animals, quan aquests defequin a la via o als espais públics, estan obligats a recollir els excrements i a dipositar-los al contenidor corresponent. Així mateix, evitaran que els animals orinin sobre façanes, arbres, mobiliari urbà o elements ornamentals de la via pública. En cas de no poder-ho evitar, hauran de netejar la zona amb aigua”.

La infracció està considerada lleu, per la qual cosa la sanció pot anar dels 60 als 300 €, en cas de què hi hagi reiteració o algun altre agreujant.

Impunitat total

L’eina existeix, no obstant, no s’utilitza per part de la policia local que és qui ha de vetllar pel compliment de l’ordenança municipal.

No es tracta de cap exageració. En tot l’any 2017, no s’ha posat cap multa a pesar de tractar-se d’una infracció que és produeix milers de cops a l’any.

La sensació d’impunitat dels propietaris incívics és màxima. Fins i tot, hi ha qui s’encara amb les persones que els hi retreuen la seva falta de respecte pels demés. Va passar fa pocs dies al carrer Antoni Roig.

No es tracta només de la netedat dels carrers. Els excrements també són presents en parcs i zones infantils; per tant, també és una qüestió sanitària.

Falta de pipi-cans 

Alguns infractors justifiquen la seva falta assegurant que a Torredembarra no hi ha cap zona destinada a què les mascotes hi puguin fer les seves necessitats. No els hi falta una part de raó, encara que no justifica la seva deixadesa.

S’ha de dir que en els dos parcs socialitzadors per animals de companyia hi ha una zona destinada a pipi-can de la que en té cura directament l’Ajuntament. A més, l’ens té instal•lats en punts estratègics uns 30 dispensadors de bosses per facilitar la recollida d’excrements. Hi ha queixes de què les bosses s’acaben de seguida.

Ara bé, la responsabilitat final és del propietari que assumeix tenir una mascota, amb totes les obligacions que el fet comporta. I l’ordenança és clara, s’han de recollir els excrements i netejar els orins.