Home Cultura UN PESSEBRE NAPOLITÀ A TORREDEMBARRA

UN PESSEBRE NAPOLITÀ A TORREDEMBARRA

360
0

Redacció.- El Nadal és una època marcada per un fort component tradicional que té com objectiu celebrar el naixement de Jesús, que segons la religió catòlica es va produir el 25 de desembre.

De totes les tradicions, la que va més lligada amb aquest fet és la costum de construir el pessebre. Està molt arrelada a Catalunya i és estranya la casa on no s’hi representa. També al nostre poble. Fins i tot, hi ha una entitat, l’Associació de Pessebristes de Torredembarra que organitza un concurs per premiar els més bonics.

A la Torre, hi ha hagut bons pessebristes. Durant molts anys, noms com Lluís Olivé, Joan Ciuró, August Guasch, Rafael Núñez, Joan Busquets, Jordi Guasch o els germans Ramírez Toda han fet les delícies de petits, i no tant petits, amb les seves construccions. I és que el pessebre en la seva màxima expressió es pot assimilar a un art.

Un d’aquests artistes és Agustín Martínez. Fa pessebres des de petit, fa més de 60 anys enrere, quan ajudava a la seva mare en el moment que el posava, i ha guanyat premis en les diverses poblacions on ha concursat, com Sevilla o Sant Cugat del Vallès. També a Torredembarra, on resideix des de fa més d’una dècada, el seu treball ha estat premiat en repetides ocasions.

L’afició de l’Agustín pel pessebre és tant gran que hi ha anys que n’ha fet més de 100; els regala a amistats. És un expert en fer pessebres en miniatures. Alguns els col•loca dins d’una caixa de mistos. Però amb els que concursa els construeix en el seu menjador –el lloc on s’ha de fer el pessebre– i són una barreja entre pessebres artístics i populars. Tot aprés de manera autodidacta.

Normalment, comença a construir l’1 d’octubre i acaba l’1 de desembre.

Pessebre singular

Enguany, però, per variar una mica s’ha decidit a construir-se ell mateix un pessebre napolità. Un estil molt diferent al que s’acostuma a fer a Catalunya, però, que és apreciat com un dels estils pessebrístics més consolidats i reconeguts del món.

De fet, en bona mesura la nostra tradició és hereva dels pessebres que es construïen a la ciutat de Nàpols i que al segle XVIII van gaudir d’una gran popularitat. Eren veritables joies barroques i els seus artesans varen aconseguir una perfecció digna d’un rei: Carles III d’Espanya i VII de Nàpols.

El rei va ser qui va posar de moda entre l’aristocràcia i famílies benestants la construcció de pessebres, fins aquell moment, un costum gairebé exclusiu d’esglésies i monestirs. A partir d’aquí, a totes les cases se’n muntava un.

Amb un estil barroc, el naixement del nen Jesús es representa en les runes d’un antic temple romà. Per un cantó, perquè en aquella època s’havien descobert les ciutats de Pompeia i Herculà i el món romà estava de moda, però, també per representar el triomf del cristianisme per damunt del paganisme.

No obstant, la característica principal és que es representa el món profà, quotidià. Forns, verduleries, carnisseries, tenen molta importància; però, sobretot, la taberna que es col•loca a l’extrem oposat al naixement, atès que representa els vicis i pecats de l’home. Les escenes estan completades amb figures ambientades en l’època setcentista.

També és d’aquesta manera en el pessebre que ha fet l’Agustín amb l’ajuda inestimable de la seva esposa, Victòria de la Orden. L’han fet de 0 i calculen que s’hi han gastat prop de 1000 euros.

La dificultat ha estat màxima perquè a part de les construccions, ells mateixos s’ha fet les figures de les que per internet han adquirit el cap i les extremitats. Amb paciència i meticulositat, les han pintat, han construït l’ànima de filferro i pelfa, les han vestit amb les millors teles i col•locat els complements fins dotar-les de personalitat.

És la primera vegada que a Torredembarra és fa un pessebre d’aquestes característiques i és digne de ser visitat durant aquestes festes de Nadal.

L’Agustín i la Victòria segur que us el deixaran veure a la seva casa de l’Avinguda Diagonal 45-F, podeu trucar al telèfon 977 64 50 67.