Home Agenda OPINIÓ: VIOLÈNCIA DE GÈNERE: Educació i sensibilització per Jordi Solé

OPINIÓ: VIOLÈNCIA DE GÈNERE: Educació i sensibilització per Jordi Solé

356
0

Cautivas, és el nom del llibre de Miguel Pajares, reconegut antropòleg, on, en forma de novella negra, ens introdueixen de forma crua i real, en el món de l’esclavatge sexual. En Pajares, ens destapa tota una xarxa d’implicacions on podem trobar des de cossos de seguretat, institucions públiques fins a homes i dones que encobreixen o participen activament en el mercadeig.

La violència de gènere la vivim constantment. Fins i tot de vegades l’arribem a palpar en totes les seves versions possibles: física, moral, psicològica, laboral… És una xacra que ens persegueix com a societat i, dissortadament, som incapaços d’aturar. Sis han estat les dones assassinades durant una setmana, i una d’elles ben a prop, a Creixell. Sis dones assassinades per la seva parella és una xifra horrible, així i tot la ultradreta segueix negant aquests fets.

Les xifres proporcionades en la macro-enquesta elaborada pel Ministeri d’Igualtat, a finals de 2020, un 70% de les dones a Espanya ha patit en algun moment de la seva vida qualsevol mena de violència. Més d’un 70% de les dones entre 16 i 24 anys l’han patit. Un 13% de caràcter sexual, un 2,2% han estat violades més d’un cop a la seva vida. Números que fan esgarrifar. Hem d’empassar-nos la xerrameca d’una ultradreta que té com somni humit el retorn de la cruenta Sección Femenina?

En general la sensació és d’impotència, alhora frenar la sagnia, i molts ens preguntem que podem fer com a societat. Segurament la base principal és el reconeixent, per part de totes i tots, de la igualtat entre gèneres, que, malgrat els esforços realitzats des dels governs (estatal, autonòmic i municipal), no han estat capaços de conscienciar a la població, a pesar que les notícies d’agressions i assassinats estan a l’ordre del dia. Segons informes

Són molts els factors que podrien ajudar a aconseguir aquest objectiu: lleis o mesures més estrictes que penalitzin fortament als agressors, introduir canvis en el Codi Penal que no permetin dubtes entre els jutges i impedeixi que ens trobem amb sentències que ningú pot comprendre per injustes i/o, fins i tot ridícules. No retallar, com és el cas de Catalunya, un trenta-un per cert, destinats a la inversió de polítiques públiques per la dona, car el contrari: estimular i promocionar entitats socials, personal adequat, cossos de seguretat més especialitzats… Però per damunt de tot, l’educació entre els més joves és, actualment, la tasca més important i imprescindible, com a eina de sensibilització, que s’ha de realitzar des dels primers anys d’estudi.