Home Opinió Opinió: Posem límit als nostres hàbits per Francesc Mercadé

Opinió: Posem límit als nostres hàbits per Francesc Mercadé

639
0

No és la primera vegada que parlo sobre la reforma del temps, seria necessari proposar que s’aprofités tota aquesta crisi sanitària per a limitar els nostres hàbits i que la “nova normalitat” servís per a calibrar els horaris comercials i les pràctiques com el teletreball i la teleassistència. Aprofiteu l’experiència del confinament per a millorar els horaris i per a canviar la manera d’organitzar-nos socialment i en el treball, i també per a convertir la crisi sanitària en una finestra d’oportunitat d’adoptar noves maneres de fer les coses, i adoptar alguns horaris més racionals.

Per tant, caldrien noves normes i també que tot el procés es fés a poc a poc per a ajudar les empreses a adaptar-se. Fins ara, hi ha hagut poques persones que han estat fent el teletreball de manera real, donat que per considerar-lo com a tal, s’han de complir algunes condicions determinades que no s’han donat.

Una transició lenta ajudaria a les empreses a implantar un teletreball en condicions i també unes dimensions de flexibilitat que facilitessin el treball i la conciliació familiar dels treballadors.

Al món hi ha vint-i-quatre fusos horaris, formats entre dos meridians separats per 15° de longitud, en el que s’ha dividit la superfície terrestre i que es correspon a una hora.

La disposició de moltes zones horàries s’ha modificat convencionalment, ja que el canvi de temps oficial utilitza per fer un seguiment dels límits de la frontera i alguns estats mantenen el temps diferent del que correspondria en els fusos exactes.

En el nostre cas, utilitzem la zona horària de Berlín enlloc de la de Londres que seria la pròpia, com es fa a Portugal i al Regne Unit. No utilitzant l’hora de les Illes Canàries com a hora peninsular, s’està renegant d’un canvi important. És necessari no deixar tot aquest treball per a la nova República Catalana…

A més, són necessaris alguns nous plans de negociació, que facilitin la conciliació i l’ajuda per a millorar la cultura organitzativa del país, per a acostar-nos al d’altres països del nostre entorn, els establiments haurien de tancar entre les 7 i les 8 de la nit i no arribar més tard, com passa sovint, (i ara no parlo de l’hostaleria) especialment entre juny i setembre, quan alguns estan oberts fins als 10 de la nit. S’haurà de trobar una mitjana entre les 7 de la nit i les 10 de la nit.

Francesc Mercadé