Home Cultura La nova normativa sobre el foc tensa l’Agrupació de Balls Populars

La nova normativa sobre el foc tensa l’Agrupació de Balls Populars

1058
0

Cada vegada més, la normativa que regula la pirotècnia en manifestacions festives, religioses, culturals i tradicionals és més estricta i complexa. Aquesta complexitat, que s’acaba traduint en feixucs tràmits administratius i la contractació d’assegurances de responsabilitat civil molt elevades, és la que ha fet que l’actual junta directiva de l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra es plantegi si val la pena que la Mulassa, l’únic element d’aquesta entitat que actua amb punts de foc, continuí lluint les patums (bengales amb tro).

Per l’entitat, formada per 13 balls populars, no és un tema menor, ni està exempt de controvèrsia. De fet, la inclusió d’un punt en l’ordre del dia de l’assemblea, que s’ha de celebrar el proper 9 d’abril, on es pregunta als socis si estan a favor o en contra dels balls amb foc, ha fet saltar espurnes entre els integrants de la Mulassa, que han fet públic un comunicat per explicar que no estan d’acord amb la votació, atès que s’altera un dels elements característics d’aquesta bèstia festiva, que l’any passat va celebrar el 20è aniversari. Ja en els seus inicis lluïa dos punts de foc que són quatre en l’actualitat.

També a les xarxes socials s’ha pogut veure la polèmica per l’evident diferència de criteris.

Des de la Mulassa de Torredembarra es vol expressar la incertesa sobre aquest punt, la seva vinculació i la seva eficàcia. Els mulassers creuen que aquest tema s’hauria de tractar d’una altra manera, i que aquest punt no està acompanyat d’una descripció clara de les implicacions que té. A més, asseguren que no és una competència de la junta, atès que varia amb els anys. De fet, l’assemblea pròxima haurà d’escollir una nova junta.

És per això que fan una crida a Torredembarra, doncs, asseguren que «la Mulassa de Torredembarra és del Poble i ho és, amb FOC; o sense Agrupació».

Des de l’entitat, s’assegura que la Mulassa és propietat de l’Agrupació i, per tant, són tots els socis els qui han de decidir sobre el futur d’aquest element del seguici, i es mostren decebuts de l’actuació que ha portat a terme els mulassers, fent públic un tema de debat intern.

Caldrà esperar a l’Assemblea per dirimir quina postura té més partidaris, però, el que està clar és que l’entitat pateix una crisi interna semblant a la que va originar la marxa dels geganters, que es van constituir com a entitat pròpia no fa massa.