Home Cultura Mor Rafel Hernàndez, regidor i fundador del Mònic de la Torre

Mor Rafel Hernàndez, regidor i fundador del Mònic de la Torre

714
0
Rafel Hernàndez Sagarra ha mort avui a l’edat de 94 anys. Nascut a Barcelona l’any 1925, la seva vinculació amb Torredembarra va començar de ben jove a l’aconseguir la seva germana Maria Antònia una plaça com a mestra, abans de la Guerra Civil.
Aquest conflicte va ser definitiu perquè la família Hernàndez es traslladés a viure a Torredembarra. El pare, un alt funcionari d’hisenda amb ideologia socialista, va haver d’exiliar-se un cop acabada la guerra per no ser represaliat, i la família va haver d’acomodar-se com va poder a aquest període de misèria.
Tot i no tenir els estudis acabats, l’any 1949 va entrar a treballar a la Caixa, en aquella època La Caja de Pensiones para la Vejez y Ahorros de Cataluña y Baleares, al quedar el número 23 d’un total de 700 opositors.
L’any 1951 es va casar amb la torrenca Pepita Pàez Valls, amb qui va tenir quatre fills, dos nois i dues noies.
A finals de l’any 1953, va ser escollit per obrir una sucursal al nostre poble. Ell va ser l’encarregat de buscar el primer local, que va ser inaugurat l’any 1955. Estava situat al número 9 del carrer de la Muralla (calle de José Antonio). També va intervenir en l’operació que va significar la construcció de l’actual oficina, situada en el passeig de la Sort. Va ser inaugurada l’any 1961 i amb els anys en seria el director.
A Torredembarra, però, va destacar per la seva implicació amb la vida social del poble. Tot i els oferiments que va rebre, va rebutjar entrar a l’Ajuntament de l’època perquè no combregava amb l’ideari franquista.
Va formar part del Centre d’Iniciatives i Turisme, del Club Marítim Torredembarra, de l’Associació de Botifarrers, del Dòmino, del Grup de Teatre, etc. D’algunes entitats en va ser promotor i fundador i d’altres simplement va ser soci col•laborador.
Regidor en democràcia
Un cop jubilat, a les eleccions municipals de 1991 va ser el cap de llista d’ERC. Va aconseguir l’acta de regidor i va entrar a formar govern amb l’equip de l’Alcalde Segalà.  Va ser regidor de Cultura i Festes, Joventut i de Medi Ambient.
Com a regidor de Cultura, el seu treball va ser decisiu perquè es pogués crear el casal per a les entitats, va potenciar el seguici popular, va recuperar el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer i va crear el Cartell de Premis Vila de Torredembarra, el fons d’Art Municipal, entre moltes altres coses.
Va promoure la normalització de l’escut municipal, en el seu format actual, del nou protocol per la Diada de l’11 de Setembre, del protocol del tradicional lliurament de Dots a les donzelles de la vila, del Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament i del Reglament de Normalització Lingüísitca .
Com a regidor de Medi Ambient va treballar en la recuperació del PEIN dels Muntanyans, prenent com a model els Aiguamolls de l’Empordà.
Distanciat d’ERC, el 1995 va ser succeït al capdavant del partit per l’actual conseller d’Educació, Josep Bargalló.
Les eleccions les va guanyar Santiago Segalà (CIU), i Hernàndez va ser escollit com a President del Patronat de Cultura, un ens del que en va fer els estatus i dissenyar en l’etapa de regidor, fet que li va permetre continuar amb la tasca iniciada i consolidar el seu projecte.
A les eleccions següents, les de 1999, Rafel Hernández va sumar-se a la llista de Convergència i Unió (CiU), on ocupava el cinquè lloc de la candidatura liderada per Santiago Segalà, que va tornar a guanyar les eleccions i va obtenir sis edils, cosa que va convertir Hernández en regidor per una segona etapa.
Va ser regidor de Participació Ciutadana on, a part de donar suport a les entitats de la vila, va desenvolupar diferents reglaments.
Darrerament, i en concret a les eleccions municipals de 2015, va tancar la candidatura d’Avui Democràcia.
Promotor de publicacions
Hernández també va ser promotor de publicacions culturals i informatives. Per exemple, va participar en la modernització del Butlletí Municipal La Torre de la Vila, no obstant, un dels projectes que més l’enorgullia va ser la revista cultural La Sínia, que va dirigir el seu bon amic Josep Gual.
També va tenir un paper fonamental en l’aparició del nostre mensual El Mònic de la Torre. Va ser-ne cofundador juntament amb Rosa Maria i Jordi Guasch. Fins a l’any 2015, va escriure’n l’editorial i molts articles. Amb 90 anys i degut a problemes mèdics va agafar un paper més secundari en la publicació, fins que hi va deixar d’escriure.
També va formar part de l’equip de redacció dels desapareguts Diari d’Altafulla i Diari de Roda.
Des del Mònic, lamentem la pèrdua d’una persona de la valia d’en Rafel i donem el nostre condol a la família. Descansi en pau.