Home Agenda Mites estúpids sobre Hisenda i conseqüències del “cunyadisme” per Oscar Esteve

Mites estúpids sobre Hisenda i conseqüències del “cunyadisme” per Oscar Esteve

314
0

Per debutar, en el Mònic he pensat que el millor que puc fer és intentar explicar-me de tal manera que no deixeu de llegir en la segona línia, ja que la fiscalitat no acostuma a ser un tema d’oci. Ben al contrari, és una qüestió, sobrevinguda més semblant a un mal de queixal, que a una lectura voluntària, en realitat només ens informem sobre el tema quan rebem una notificació dels “amics” de “La Agencia Tributaria” i necessitem que algú ens expliqui què carai volen amb aquest llenguatge tan pompós, tot intuint que molt probablement tocarà gratar-se la butxaca.

Per tant considero que el més adient per començar és trencar, falsos mites, que només ens porten problemes. Si m’ho permeteu aniré explicant dels “cunyadismes” més repetits sobre Hisenda:

Quan arriba una carta certificada de “Hacienda”, no la retiris que així no et poden fer res:

Exacte!!!! Això és com quan estem al llit i sentim sorolls inquietants a casa, llavors, ens tapem, fins al cap, amb la manta per fer veure que estem adormits, no fos cas que siguin lladres… Clar que sí, és que la manta és blindada!!! Fora conyes, el primer que recomano, és anar a correus i retirar la carta certificada, tot apuntant la data de recepció, molt important això, ja que s’ha de complir el termini. Després llegiu la carta sense cap mena de complex, en admetre que gairebé no s’entén res… Tranquils és normal. De fet, aquesta manera de procedir, no és gratuïta, ben al contrari, la “verborrea” legal és una de les estratègies, més antigues, d’intimidació de les Administracions, de recaptació, la seva intenció és fer-te sentir el més petit i dèbil, possible per tant el més recomanable, és consultar a un professional, però un professional de debò, deixeu de banda “el cunyat que treballa a la banca” serà un gran banquer, però els impostos són un altre tema.

Penseu que si no retireu la notificació perdeu el dret a defensar-vos, ja us podeu amagar a sota del Sant Greal que “La Agencia Tributaria” ni es molestarà a buscar-vos, en té prou en publicar la notificació en el “Diario Oficial”, o simplement considerar-ho com a notificat, un cop passat el termini, en el cas de les empreses.

En resum, no retirar una notificació és un “cunyadisme” de manual, que ens fa perdre la possibilitat d’exercir els nostres drets davant l’actuació del “Fisc”, si fem l’orni, més tard o més d’hora ens trobarem amb un embarg al compte, sigui per la sanció i/o per la reclamació que ens ha fet l’Administració, tant si tenen raó, com si no la tenen.

Ens hem de tatuar al front, que si no retirem la notificació, li estem regalant la partida a Hisenda per incompareixença del rival, no sé què opineu vosaltres, però si la batalla ja és prou desigual, només falta que els hi posem encara més fàcil.

En els propers articles, si els del Mònic segueixen tenint la paciència de deixar-me fer teràpia a partir d’aquestes paraules, us parlaré d’altres falses creences que ens poden complicar la vida.

Per acabar vull agrair l’oportunitat que m’ha atorgat el Mònic, d’expressar-me en aquest mitjà que ja fa més de 20 anys que desenvolupa, amb tenacitat, la difícil tasca d’informar en l’àmbit local, manifestant la meva il·lusió i ganes de sumar.