Home Opinió MEMÒRIA I COMPROMÍS

MEMÒRIA I COMPROMÍS

524
0
Quan l’any 1977 l’escriptora Montserrat Roig va escriure ‘Els catalans als camps nazis’, hi havia un gran desconeixement de la realitat viscuda per milers i milers de republicanes i republicans catalanes i espanyoles. És més, la mateixa Montserrat Roig feia esment a aquesta anomalia. Pensem que, quan va sortir al carrer el llibre, feia tant sols dos anys de la mort del dictador-assessí, i que veníem d’un llarg temps de foscor, ocultisme i de por, que ens lligava les mans i ens prohibien la memòria.
Actualment, i merces a la feina de molta gent anònima, entitats, institucions, equips docents, entre altres, la memòria ha anat florint com flors a la primavera. Ara quaranta anys desprès milers de famílies han pogut conèixer allò que va succeir als seus familiars que van fugir d’una guerra civil per entrar a un infern.
A Torredembarra ara fa uns cinc anys, es va iniciar la tasca de recuperació de la memòria històrica. A voltés incomprès, fins i tot mirat de reüll. ‘Potser no cal’ deien certs personatges. El temps, però, ens va donar la raó. Era necessari. Calia. Era bo per el poble i el fet que avui, les activitats commemoratives dedicades al nostre convilatà Esteve Cañellas Margalló, continuïn i cada any amb més rellevància, és una mostra que la realitat es tossuda i no existeix mur que pugui parar la veritat de la memòria col·lectiva. Encara que per  aquells ‘personatges’ encara no ?no faci falta’.
Enguany l’homenatge a l’Esteve, ha coincidit amb el 75 aniversari de l’alliberació per part de l’Exercit rus del camp d’extermini d’Auschwitz i amb la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust.
Aquesta data, avui, té un sentit que va molt més enllà de la commemoració d’un fet històric. Avui, i així ho remarquem des d’Amical de Mauthausen, el compromís de la societat democràtica, ha de ser clar: la lluita anti feixista. 
Quin millor homenatge a totes les persones (jueus, comunistes, socialistes, republicans, gitanos, homosexuals…) assassinades per la ultra violència nacionalista i feixista, que lluitar contra aquest increment de la ultra dreta que s’escampa per tot Europa?. Cap. Cap homenatge pot ser millor que respectar la voluntat d’aquelles i aquells amics, familiars, companys, lluitadors per  la llibertat que, l’any 1945, van signar un jurament a on podem llegir: 
‘…Ens mantendrem fidels a aquest ideal. Jurem mantenir el nostre esperit de solidaritat i unió per continuar la lluita contra l’imperialisme i el fanatisme nacional’
Jordi Solé i F.
Amical de Mauthausen