Home Cultura L’ESCOLA NÀUTICA DE BARCELONA FUNDADA PER SINIBALD MAS COMMEMORA ELS 250 ANYS...

L’ESCOLA NÀUTICA DE BARCELONA FUNDADA PER SINIBALD MAS COMMEMORA ELS 250 ANYS DE LA SEVA FUNDACIÓ

235
0
A Torredembarra ha passat pràcticament desapercebut, però, enguany es celebren els 250 anys de la fundació de l’Escola Nàutica de Barcelona, la més antiga de l’Estat Espanyol. El seu promotor i fundador va ser el mariner torrenc Isidre Sinibald Mas i Gas (1735-1806).
Actualment, sota la denominació de Facultat de Nàutica de Barcelona forma part de la Universitat Politècnica de Catalunya i té la seva seu en un esplèndid edifici d’estil neoclàssic dissenyat pels arquitectes Adolf Florensa i Joaquim Vilaseca.  Construït l’any 1932, està inspirat en l’edifici de la Llotja de Mar.
Enguany, la Facultat ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi i ha portat a terme un complert programa d’exposicions, conferencies, jornades i altres per commemorar l’efemèride. Els actes principals han tingut lloc aquest proppassat 3 d’octubre amb la celebració d’una missa solemne a la Basílica de Santa Maria del Mar, oficiada pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Mn. Joan Josep Omella, el descobriment d’una placa commemorativa i un còctel sopar al vestíbul de la Facultat.
Sinibald Mas, promotor
Nascut a Torredembarra l’any 1735, als 14 anys es va iniciar en la navegació. L’any 1754 va intentar entrar en el Real Colegio o Seminario de San Telmo de Sevilla per iniciar estudis de nàutica, però, no ho aconseguí per ser massa gran. No desistí i estudià pel seu compte i, gràcies a la seva participació en la campanya militar a l’Alger de l’any 1760, va poder entrar a l’Academia de Pilots de Cartagena. Llicenciat l’any 1762, va participar en el projecte de viatge a l’Habana i Veracruz, però, no regi perquè el vaixell en el que anava va ser capturat per corsaris anglesos. Estigué captiu durant tres mesos i un cop alliberat, quan tornava cap a casa, l’embarcació en la que anava va ser capturada davant del port de Marbella per una nau de pirates algerians. Estigué sis anys pres. Va ser alliberat l’any 1768 gràcies al rescat sufragat, entre d’altres per la Confraria de Sant Telm de Torredembarra.
L’any 1769 va ser declarat apte per donar classes i va presentar un projecte a la Junta de Comerç de Barcelona per fundar l’Escola Nàutica. Contractat inicialment per 4 anys, va ser-ne el director i l’ànima fins a la seva, mort l’any 1806.