Home Cultura L’Any Ramon Casas es viurà també a Torredembarra

L’Any Ramon Casas es viurà també a Torredembarra

1235
0

La Generalitat de Catalunya ha declarat aquest 2016 com a Any Ramon Casas en commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor modernista. L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, hi col·labora activament amb la voluntat de remarcar els seus lligams amb la vila. Els Casas torrencs eren una família relacionada amb el món mariner ja en el segle XVIII i, a partir d’aquesta relació, van esdevenir pròspers indians dedicats al comerç. Indians van ser l’avi del pintor, el seu tiet i el seu pare, Ramon Casas Gatell. La casa pairal de la família, al carrer d’Antoni Roig, número 16, actualment propietat de les germanes Maria Dolors i Maria Rosa Montseny, encara conserva vestigis d’aquest passat. I a la casa pairal va passar molts estius, de jove, Ramon Casas Carbó. D’aquestes estades es conserva un quadre pintat per l’artista modernista, el 1881 -quan feia poc que havia fet quinze anys-, amb el castell dels Icart i l’església de Sant Pere com a protagonistes.
La relació dels Casas amb Torredembarra va continuar quan el pare i el tiet del pintor es van establir a Barcelona, de retorn de la seva estada americana. No només van mantenir la casa pairal i el conreu de les terres que havien adquirit, sinó que, per exemple, el pare, Ramon Casas Gatell, va ser un dels marmessors del testament d’Antoni Roig -el creador del Patronat i les escoles- i la seva germana, Montserrat Casas Carbó, una de les beneficiàries.
Per això, l’Ajuntament de Torredembarra ha previst una ruta Casas, inclosa dins les activitats oficials de l’Any Ramon Casas, amb un itinerari que porti el visitant des del Castell dels Icart al Patronat Antoni Roig i a la casa del carrer d’Antoni Roig. La ruta proposada també inclourà un passeig pels voltants del Castell de Tamarit, que el mecenes nord americà Charles Deerig va encarregar de restaurar, ja el 1916, al mateix pintor.
Tot i que el recorregut es podrà seguir lliurement, documentat amb material promocional propi, també hi ha previstos dies de visita dels edificis amb explicacions addicionals, les dates dels quals s’anunciaran oportunament. Així mateix, l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili organitzarà a la nostra vila una jornada pedagògica per al professorat que vulgui utilitzar la ruta com a activitat escolar el curs 2016-2017.
L’Ajuntament de Torredembarra i el de Sitges -municipi també relacionat amb el pintor- són els únics que formen part de manera oficial de l’Any Ramon Casas, amb el qual hi col·laboren un bon nombre de museus, fundacions i institucions culturals d’arreu del país.
Dins de la programació oficial de l’Any Ramon Casas, la Generalitat ha anunciat la publicació del llibre de Josep Bargalló Les 7 vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i sportmens, una biografia del torrenc impulsor d’Els Quatre Gats i company del pintor, que contindrà, també, dades biogràfiques inèdites sobre Ramon Casas, especialment pel que fa a la seva relació amb Torredembarra.
Més informació sobre l’Any Ramon Casas