Home Política L’Ajuntament sacrificarà la colònia de porcs vietnamites

L’Ajuntament sacrificarà la colònia de porcs vietnamites

285
0
L’Ajuntament de Torredembarra ha posat en marxa un dispositiu per erradicar una colònia de porcs vietnamites formada per uns 33 exemplars i així evitar de manera urgent possibles conseqüències adverses de salut pública. De fet, el caràcter d’espècie exòtica invasora dels porcs vietnamites ve determinat per ser animals potencialment portadors de la pesta porcina.
Aquesta actuació s’ha iniciat en els darrers dies després que la Junta de Govern Local aprovés aquesta actuació i posteriorment rebés l’autorització del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La captura i erradicació d’aquests animals la du a terme una empresa veterinària especialitzada.
El regidor de Sostenibilitat i Salubritat, Joan Torras, ha explicat que davant de l’existència d’una colònia de porcs vietnamites a Torredembarra, i tractant-se d’una espècie catalogada com a exòtica invasora des de la publicació del Reial Decret 216/2019, de 29 de març, l’Ajuntament només disposava de dues actuacions possibles: controlar la població actual capturant tots els exemplars mitjançant una empresa especialitzada, procedir a la seva esterilització i mantenir-los fins a la seva mort en algun centre autoritzat o erradicar del medi el grup d’animals capturant tots els exemplars mitjançant una empresa especialitzada, procedir a la seva anestèsia i posterior eutanàsia.
Amb tot, el regidor ha comentat que es va consultar a la Generalitat sobre la possibilitat d’optar per controlar i no erradicar, però actualment no hi ha cap nucli zoològic que disposi de l’autorització. Recentment, també va mantenir una reunió amb membres de Nova Eucària, entitat de protecció dels animals, amb qui va analitzar la seva proposta de crear un santuari a nivell local però la tramitació necessària porta un temps del qual no es disposava davant  la urgència de l’erradicació pel nombre creixent d’animals i la seva continuada irrupció en la via pública amb el perill d’accidents que comporta també per a la població. D’aquesta manera, Joan Torras ha ressaltat que l’Ajuntament només s’ha trobat amb una única opció possible.
D’altra banda, l’Ajuntament fa una crida als propietaris de porcs vietnamites que ho siguin amb anterioritat a l’entrada en vigor de la normativa que els considera espècie exòtica invasora perquè regularitzin la situació dels animals davant la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, que és el departament de la Generalitat que emet les autoritzacions per mantenir els exemplars com animals de companyia sempre i quan estiguin esterilitzats i dotats amb xips d’identificació i amb el compromís de no ser mai abandonats.