Home Portada La Guadalupe, desballestada

La Guadalupe, desballestada

328
0

La fi d’un dels elements emblemàtics del món pescador a Torredembarra.

En l’edició d’octubre del Mònic vàrem publicar un article sobre el penós estat en què es troba una part important del patrimoni de Torredembarra. La imatge que il·lustrava la notícia era la de l’embarcació Guadalupe, una barca de pesca que la família Fortuny havia donat a l’Ajuntament i des de feia gairebé dues dècades guarnia la rotonda d’accés al port.

Sense el manteniment necessari per a la seva correcta conservació, l’element va patir un acte vandàlic per part d’uns brètols a començaments d’any.

Després de molts mesos sense fer-hi res, a resultes de les nostres preguntes, l’Ajuntament va començar a moure fitxa i va informar que tenia la intenció de treure-la del seu emplaçament i estudiar quines possibilitats i havia de salvar l’embarcació, un dels darrers testimonis de l’ofici de pescador al nostre poble.

A començaments de novembre, l’embarcació va ser retirada, però, com ja advertíem en el redactat de la notícia, degut al llarg temps transcorregut entre la bretolada i l’actuació municipal, temíem que fos massa tard per recuperar-la, a l’igual que va passar amb el carro que hi havia a Clarà.

Els nostres pitjors pronòstics s’han acomplert i des de l’Ajuntament s’ha informat que, després de la retirada de la barca de pesca Guadalupe el mes passat, un dels professors del Programa de formació i inserció d’auxiliar de manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo de l’Institut Ramon de la Torre va inspeccionar l’embarcació per determinar si seria possible dur a terme tasques de restauració. L’estat en què es trobava la barca, però, no ho fa possible. Per aquest motiu, diferents parts de l’embarcació s’han lliurat a l’Institut Ramon de la Torre perquè els alumnes en puguin fer ús en les pràctiques que realitzen i la part de la barca on es troba el nom de Guadalupe s’ha lliurat a la família Fortuny com a record.

Un trist destí, per un element que evocava el nostre passat i que, com altres elements patrimonials, ha vist com la institució que n’havia de vetllar l’ha deixat fer-se malbé.