Home Cultura La Germandat del Natzarè celebra els 20 anys i busca finançament per...

La Germandat del Natzarè celebra els 20 anys i busca finançament per la restauració de la imatge

215
0
Es té constància que el pas del Natzarè sortia a la processó de Divendres Sant abans de la Guerra Civil de 1936. Se sap que la imatge va ser destruïda, conjuntament amb altres objectes litúrgics de la parròquia, al començament del conflicte i que va ser recuperada en la dècada dels 40.    
A grans trets, són els fets històrics més importants d’aquest pas, un dels cinc misteris que surten en processó durant la nostra Setmana Santa, que ja comença albirar. 
És l’únic que esta portat a pes pels portants. Una decisió que es va prendre ara fa 20 anys quan es van constituir en confraria legalment establerta: la Hermandad del Nazareno. És l’efemèride que falta en aquesta cronologia i que va significar un important canvi de rumb. Fins llavors, com s’estilava en aquell temps, el misteri era portat per devots a qui els unia la seva fe i una certa tradició de pertinença però sense que estiguessin adscrits enlloc.   
També va ser el moment quan es van incorporar les vestes, es va rejovenir el grup, fet que va permetre escometre altres iniciatives com crear la banda de música. 
Busca de finançament
Per poder finançar les quatre o cinc activitats extraordinàries programades per la celebració, en Jaume Torras i la Anna Margol, que és la tresorera, comenten que fa dies que han iniciat una sèrie d’iniciatives per recaptar fons. L’economia de l’entitat és pobre atès que les quotes que paguen els membres amb prou feines cobreixen les despeses ordinàries de treure el pas. 
Una d’aquestes iniciatives ha estat posar a la venda 400 espelmes amb la imatge del Natzarè. Van començar per la Fira de Nadal, també van sortejar 3 cistelles. Així mateix, han instal•lat una caixa per recaptar diners a la floristeria Pupi Flors –situada al carrer Joan Güell– i un almoiner a la capella on s’exposa el Jesús.    
Enguany, per celebrar l’efemèride coorganitzen juntament amb la confraria del Sant Sepulcre la trobada de bandes i fan un parell de sortides, com per exemple la que es produirà el Diumenge de Rams, a la Pobla de Montornès.
El gran objectiu és, però, restaurar el pas del Natzarè. Amb els anys s’ha anat deteriorant amb l’ús. On més s’observa és a la base i peus de la imatge que esta esquerdada a causa del vaivé durant la processó. S’està en procés de demanar alguns pressuposts, per a veure si es pot portar a terme. 
Fa un parell d’anys es va construir una nova peanya, molt més lleugera.   
Lluita mantenir-se, busca de portants
Tot i que a nivell general la confraria passa per un bon moment, sí que són conscients que el fet de portar el pas a espatlles fa que els hi costi trobar un relleu.  
En l’actualitat, tenen 52 membres, la meitat dels quals formen part de la banda de música, que esta formada per gent jove i és la que està integrada per més gent de les que surten a la processó. Els altres són portants i acompanyants. 
De fet, tenen 20 portants i se’n necessiten 16. L’ideal seria tenir-ne 12 més perquè ningú quedés estregat. I és que al no tenir més portants, l’esforç és considerable, encara que recompensa poder viure l’experiència d’una manera diferent, des de dins. 
Per assegurar la continuïtat es volen rejovenir. S’ha de dir que la confraria és mixta i no existeix cap tipus de discriminació, les dones també porten el pas. 
La quota és de 20 € i 10 € pels menors d’edat. La vesta i la resta d’accessoris costa 50 euros.