Home Cultura “Fang i foc”, una exposició per recuperar la memòria històrica de la...

“Fang i foc”, una exposició per recuperar la memòria històrica de la indústria de la ceràmica torrenca

457
0

La Regidoria de Cultura i Patrimoni ha produït una exposició sobre la indústria i art de la ceràmica a Torredembarra al S. XX. “Fang i foc” que té com a objectiu recuperar la memòria històrica de la indústria de la ceràmica torrenca.

Els materials exposats són de diferents propietaris i han estat cedits temporalment per a aquesta mostra. La gran quantitat de material existent permetrà plantejar-se l’organització d’exposicions monogràfiques més endavant.

La indústria i art de la ceràmica ha tingut una important presència a la nostra vila al segle XX, amb tallers i fàbriques molt diversos. En aquesta exposició es vol donar a conèixer la tècnica i els productes de la ceràmica en els diversos usos que tenien en els tallers torrencs:

–        Els terrissaires o, com habitualment s’anomenaven aleshores, cantarers: Cal Cantarer i el Cantiner Recasens o el “Rierenc” establert al Castell.

–        Productes refractaris : Refractaris Llovet

–        La ceràmica artística: Ceràmica Tamarit, la Ceràmica Valls i la Ceràmica de la Janet Salvat i l’Agustí Llauradó.

L’exposició s’inaugurarà el dijous 29 d’agost, a les 19.30 h. La mostra es podrà visitar fins al 23 de setembre, de dilluns a divendres, de 10 a 20.30 h (accés pel Pati del Castell) i els dissabtes 7 i 14 de setembre, 17.30 a 20.30 h. (accés pel carrer del Camí de l’Era)

Paral·lelament s’han organitzat diversos actes:

Dissabte, 31 d’agost, a les 11 h, al Jardí de la Biblioteca Mestra Maria Antònia: visita comentada per Lluís Català a Cal Llovet, Cal Cantarer i la Sala Lluís d’Icart amb explicacions del material exposat.

Divendres, 6 de setembre, a les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament: conferència “Ceràmica artística, de la matèria a la forma”, a càrrec d’Albert Macaya, artista i professor de la Universitat Rovira i Virgili.

Divendres 13 de setembre, a les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament: conferència “La ceràmica artística” a càrrec d’Agustí Cabrera Llauradó, ceramista.

El comissariat de l’exposició ha anat a càrrec de Lluís Català i Joaquim Nolla i ha comptat amb la col·laboració del Centre d’Estudis Sinibald de Mas i l’Antena del Coneixement – Campus extens de la Universitat Rovira i Virgili. La Regidoria de Cultura i Patrimoni vol fer constar el seu agraïment a les següents persones que han col·laborat a fer possible l’exposició:

Maria Teresa Algué Suñé

Agustí Cabrera Llauradó

Marcel Cabrera Salvat

Paulino Carrión Maestro

Maria Cinta Casasús Cueto

Marta Casasús Cueto

Joan Ciuró Gatell

Joan Esteve Sangès

Elena Gallofré Cueto

Emilio Giráldez Gómez

Pere Lloveras Romeu

Joaquim Llovet Crehuet

Josep parés Girol

Rosalia Salvat Figuerola

Sibylle Strodthoff

Isabel Suñé Panavera

Ramon Suñe Vernet

Jordi Valls Pujol