Home Agenda Entrevista Joan Casas, alcalde de la Riera de Gaià

Entrevista Joan Casas, alcalde de la Riera de Gaià

467
0

Des d’aquest 17 de juny, Joan Casas Torras té el repte de rellevar qui ha estat un dels alcaldes més carismàtics de Catalunya, el seu pare Jaume Casas Sordé, que ha ostentat la vara durant els darrers quaranta anys, un repte a l’abast de molt pocs. 

L’acompanyen un equip jove, preparat, amb idees renovades i moltes ganes de treballar per millorar la Riera de Gaià. Han començat amb força, una majoria absoluta –amb anècdota inclosa– que ha de sostenir les actuacions i projectes que volen tirar endavant.  

Com estan sent els primers dies d’alcalde? Canvia molt la perspectiva de ser regidor a alcalde?

A pesar que he tingut responsabilitats de govern durant els darrers quatre anys, he de reconèixer que encara no m’habituo al fet de ser l’alcalde. Em costa, fins i tot, de verbalitzar-ho. Sempre he estat el fill de l’alcalde, però jo no m’ho havia plantejat mai de ser-ho. M’estimo la Riera, he viscut sempre a la Riera, no vull marxar de la Riera, però mai m’havia implicat a la política local, sempre havia estat més lligat a iniciatives en l’àmbit nacional. M’hi vaig posar el mandat anterior, m’ha agradat, m’hi he enganxat i estic al 100% implicat.

I el fet d’haver succeït al teu pare a l’alcaldia… 

Té coses bones i dolentes… perquè el tinc a casa i no deixa de ser el meu pare. Ja se sap que a vegades la visió entre pares i fills difereix i hi ha més confiança per dir les coses, però que consti que m’ajuda molt…

I la línia del govern és la mateixa?

Sí, seguirem treballant per millorar el poble i fer-ho el millor possible. Som un equip de set persones a l’Ajuntament, totalment renovat i amb qui confio plenament. Jo sóc l’únic que té experiència de govern. 

Això no obstant, són persones que venen de diferents àmbits, que tenen maneres de pensar diverses, però que tenen moltes ganes de fer coses, idees noves, es preocupen… A part dels set, som vint-i-nou els qui van anar a la llista i que també estan implicats.   

I quins són els projectes d’aquest mandat?

Un dels reptes que ens hem marcat està amb les energies renovables. Intentar que els edificis i instal·lacions municipals funcionin amb aquest tipus d’energia, com a mínim el màxim possible, i que l’electricitat que es contracti provingui d’energia verda. 

El centre de dia que és un punt que ja el portàvem en l’anterior mandat, però que no vam poder tirar-lo endavant a causa de la pandèmia i ara el farem. 

Un altre tema interessant és el d’instal·lar descalcificadors de CO2 als tres dipòsits d’aigua (Ardenya, El Castellot i el Polígon), darrerament, l’aigua té una duresa molt forta i porta molta calç. La gent es queixa que fa que s’espatllin els electrodomèstics i s’embussin les canonades. És una actuació que costa bastants diners, però que està subvencionada per l’ACA  

Algun projecte més?

Volem fer una biblioteca, que és un projecte que portàvem al programa electoral anterior, però que no es va poder realitzar. El lloc ideal seria a les escoles velles. És un equipament ideal que hem de potenciar, ara hem fet les pistes noves, i hi volem ubicar un hotel d’entitats. S’ha d’arreglar l’edifici perquè és antic, parlar amb les entitats, mirar com es distribueix i estudiar com s’ha de fer. Tenim la sort que tenim un teixit associatiu molt ric, que col·labora molt amb el poble i a qui, a vegades, no se’ls hi agraeix prou la feina desinteressada que fa. 

Quins reptes té la Riera?

La Riera té molt potencial paisatgístic, cultural i arquitectònic i hem de ser capaços de fer-nos veure i situar-nos en el mapa. Volem fer intervencions per fer un centre d’interpretació dels molins, volem fer rutes per dins del nostre terme i que puguin tenir un nexe amb altres poblacions com El Catllar, La Nou o Tarragona. Però, sobretot, potenciar el que tenim aquí: els molins, el castellot, la torre de l’abella, fer una ruta amb codis QR per conèixer el patrimoni del poble… 

Culturalment, hem fet un canvi radical apostant per la qualitat en concerts, teatre… i crec que hem de seguir en aquesta línia.

Després hi ha el tema de tenir cuidats carrers i jardins, és molt important. 

I urbanísticament, preteneu que la Riera creixi?

Segons el POUM hi ha diferents àrees de creixement, però, la intenció és fer un pla d’habitatges per recuperar els que es troben buits al nucli urbà. Per exemple, només al carrer Major n’hi ha quatre o cinc. És una llàstima perquè hi ha gent de la Riera que ha de marxar a fora perquè no troba habitatge, quan hi ha cases que estan caient a terra. Hem de parlar amb els propietaris per saber com ho hem d’encarar: si s’han de buscar ajudes, les hem de donar, si s’han de posar a lloguer… s’ha de treballar. 

Per un altre cantó, ja està aprovat el desenvolupament del pla urbanístic dels terrenys de l’antiga fàbrica Sedó. És al cor del poble i hi caben 124 habitatges dels quals 11 són de protecció oficial. Crec que quedarà molt bé, perquè hi van 3 carrers, unes zones verdes molt maques, seran edificacions de planta baixa i dos pisos per conservar l’essència de poble… crec que s’ha d’anar per aquí. Al ser una iniciativa privada, són ells els qui han de tirar-ho endavant.

És un fet que la població cada cop està més envellida, quines propostes teniu pel col·lectiu de la gent gran? 

Volem potenciar un acompanyament actiu i saludable a través d’activitats. Tenim un conveni amb la Creu Roja que funciona molt bé. És un dia a la setmana i els qui hi participen s’ho passen molt bé perquè parlen i interactuen entre ells, fan exercici físic… Estem estudiant com complementar-lo perquè siguin més dies, perquè cada cop hi ha més gent que està sola i puguin distreure’s. 

I per la gent que té una situació més dependent…    

…per això, la intenció és fer el centre de dia. Teníem un projecte mig redactat per fer-lo nou, però aviat s’ha de traslladar la llar d’infants a l’escola Montoliu, atès que l’assumirà la Generalitat, i el centre de dia el construirem allí. Ja hi ha una cuina feta, hi ha sales, hi ha un patí, un hortet… A més, està molt ben ubicat. S’haurà de fer obres d’adequació com per exemple els lavabos, però seran mínimes.