Home Agenda Entrevista amb la nova alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau

Entrevista amb la nova alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau

317
0

Fa poques hores que Jordi Molinera ha estat destituït, i pels imputs que ens arriben el nou equip de govern està en una frenètica cursa per posar-se al dia, quan l’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau, amablement, ens concedeix una entrevista. Anem al seu despatx, un despatx d’alcaldia que coneixem bé des dels temps de l’alcalde Manel Ramon Fuentes i el Diari d’Altafulla. Com ja prevèiem, hem hagut d’esperar uns minuts a què acabés una reunió de treball.

L’alcaldessa ens rep amb un somriure afable, que en res fa pensar en la tibantor que s’ha viscut a l’ajuntament altafullenc en els darrers mesos, on hi ha hagut dos plens molt polèmics. Encara queden les restes dels ous que es van llençar en alguns vidres durant l’ordinari d’abril, on es va tractar sobre la platja i on es va fer molt evident que el govern de l’EINA-ERC no seria capaç d’imposar el seu relat. El ple de la Moció de Censura no va ser tan tens com es preveia.

Ens fa seure a la taula de reunions i ens prohibeix que la tractem de vostè. 

Primer de tot, com vas viure la jornada en la qual vas accedir a l’alcaldia?

Hi ha dues vessants: l’emotiva i l’agredolça. Personalment, ser la primera alcaldessa d’Altafulla és un honor. M’ha omplert de felicitat. Estic molt orgullosa i és un dia de celebració i un dia històric, perquè realment passarà a la història del nostre poble: la primera alcaldessa. Però, al mateix temps una miqueta agredolç perquè haver arribat aquí per una moció de censura és potser la nota negra d’aquesta governança. Va ser una jornada continguda. Vam ser respectuosos. Vam ser coherents. Vam ser correctes. Vaig fer una exposició de per què havíem arribat a on estàvem i vaig donar les gràcies a tothom. La generositat dels companys que han signat aquesta moció de censura ens ha portat a ser on som ara. I, per tant, ha sigut un acte de responsabilitat política de tots els qui hem votat a favor de la moció.

Creus que la gent d’Altafulla entén que s’hagi produït la moció de censura?

Mira passa una cosa curiosa. L’antic govern s’ha bellugat molt per xarxes, però hi ha molta gent, principalment, gent gran del poble, que potser no es belluga en aquest entorn de xarxes i que coneix la veritat quan els hi expliques. S’ha venut una gestió de l’Ajuntament fantàstica, bonica i que tot ho feien bé. No obstant això, quan en parlaves sense embuts, els feies reflexionar: –“mireu com està el poble! Vosaltres creieu que el poble està net? Vosaltres creieu que la platja és una platja digna per presumir? Perquè vingui tota la gent a l’estiu?”.

Els regidors de l’oposició veiem que la gestió que s’estava fent no era correcte i demanàvem un canvi en la gestió i en les maneres de fer. No estàvem d’acord amb la prepotència del senyor alcalde, fins i tot, amb actituds masclistes. No hi ha hagut aquest canvi.

Hi ha hagut un clar desistiment de funcions i d’inacció, el no afrontar els problemes. Ha imperat molt el “m’ho van deixar així i jo no puc fer res” o “ja creixeran les dunes i després ja no passarà”.

No! Mentre no creixin les dunes a la platja, què fem? Ens quedem sense sorra i que s’ensorri Botigues de Mar, com ha passat amb la terrassa…

Va ser el destí que va voler que coincidís en el temps amb la nostra moció, perquè en el tema de la gestió de la platja ja ho vèiem que no s’anava pel bon camí. Durant, la Setmana Santa vam tenir una part de la platja tancada perquè els accessos per aquell cantó no estaven en condicions. La gent es podia fer mal… S’ha arribat a dir que qui vulgui platja se’n vagi a Torredembarra o a Salou. Quan hi ha molta gent que viu del sector turístic això no ho pots dir. No ho pots dir que estàs anant en contra els interessos del municipi.

El que ha passat al Voramar ha estat la gota que fa vessar el got d’enuig i del desencant de la ciutadania. Ja s’ha vist que tenim el seu suport per afrontar aquesta nova etapa.

Fa tres anys Alternativa va perdre l’alcaldia en unes eleccions. Ara l’ha tornat a recuperar. Quin ajuntament s’ha trobat? Quines diferències hi ha?

Diverses… A causa de la pandèmia, s’ha avançat en tecnologia, ha millorat. Però, la manera de fer i de treballar d’uns i altres és molt diferent i això es nota. Hi ha una cosa que a mi m’ha dolgut molt i és que els treballadors municipals s’han vist sobrepassats de feina. Hi ha d’haver com un respecte institucional cap a la gestió dels tècnics municipals. I aquest respecte no hi ha estat. Jo sóc l’alcalde i fas això i deixa allò altre i fes això perquè t’ho dic jo… Pots entendre de política, però, en cada àrea especifica els tècnics són ells i, per tant, se’ls ha de respectar. Hem trobat treballadors desencantats, abatuts, molt cansats. A mi em sap greu perquè jo recordo que abans veies alegria.

Teniu identificats els problemes greus del poble?

Sí, i els urgents. Ara un afer que tenim, i que és conseqüència de la nostra actuació en el ple ordinari d’abril, és que no tenim servei de socorristes a temps per començar la temporada, perquè no es va aprovar una modificació de crèdit per licitar el servei. Per molt que correm entre que es fa la publicació, s’adjudica i surt publicat ens situem al mes de juliol. Precisament demà, tenim una reunió urgent amb la secretària i amb la interventora per mirar de quina manera podem contractar el servei.

I a part d’aquest tema?

La platja. Ja està demanada una reunió amb Costes. De fet, jo em vaig incloure –per la cara– a la reunió que es va fer amb Costes de l’Estat “in situ” a la platja. Vam començar a buscar solucions. I bé, una de les coses que ens van dir és que es faria una aportació de sorra amb urgència, però que segurament no es faria fins a final de maig. Com ja és vist, a Torredembarra ja han agafat sorra, que volen portar cap a Tarragona. Seran els primers amb qui comencin, no obstant això, està garantit que quan s’iniciï la temporada, hi haurà sorra a la nostra platja.

I a la llarga, té solució?

Hem de trobar una solució. El canvi climàtic és una realitat i hem de prendre mesures per intentar aturar totes aquestes coses negatives que portarà. Una de les accions que es farà és l’estudi dels corrents marins per preveure si és viable o no és viable poder fer algun tipus d’escullera o d’espigó. És com una pantalla protectora perquè l’aigua ja no arribi amb la mateixa força i no s’endugui tanta sorra. Les dunes que defensava l’anterior equip de govern poden ser una solució a llarg termini, encara que la nostra platja no ha estat mai una platja de dunes. Jo penso que no hi ha una única solució. N’hi ha diverses, com hi ha diverses realitats i poden ser complementàries.

Volem mirar si és possible que s’aporti sorra del Port de Torredembarra amb una draga i que estigui dipositada a dins de mar i no a la platja, també ens plantegem fer tot un cordó vegetal. Està demostrat que les atzavares que hi havia, havien aguantat els temporals.

El que tenim clar és que s’ha d’actuar des d’ara mateix.

Algun altre?

La neteja del municipi és crucial. No només el tema de la brossa, sinó la neteja dels carrers amb pintades a tot arreu. El mobiliari urbà està brut, no s’escombra el que tocaria, les papereres a vessar… Tindrem una delicadesa exquisida en intentar revertir aquesta imatge.

Una de les coses que pot sorprendre a la gent és haver passat d’un equip de govern en minoria a un altre equip de govern en minoria. Què es farà per assegurar la governabilitat?

Nosaltres hem tirat endavant la moció de censura perquè ens hem cregut respectuosos, educats, coherents i responsables amb les persones que hem gestat aquesta moció de censura. Llavors, ni que la Natàlia Sanz i el Xavi Rofas estiguin a l’oposició ens espanta perquè comptem amb el seu suport. Ja vam deixar clar que farem l’impossible pel bé comú i que els temes partidistes de cadascú els deixàvem aparcats durant un any. Per tant, ells formaran part de les nostres decisions de governança com si estiguessin al govern. De fet, en Xavi Rofas al ser regidor no adscrit no pot portar cap cartera per llei, però serà l’encarregat de tres regidories.

Estaran a les comissions de govern, sense vot perquè la legalitat no ens la podem saltar.

Aquest Govern no és el govern d’Alternativa amb Junts, som set.

Quan s’acosten les eleccions, tothom marca perfil…

Jo crec que no hi haurà cap cosa clau que creï discrepàncies entre nosaltres. Tenim clar que tots anem en la mateixa línia, perquè ja ho hem parlat abans de començar, en el tema de la neteja, de la platja, del casal d’avis, del centre de dia o la Violeta. No hi haurà temps de gaires més qüestions.

I amb l’EINA-ERC quina relació hi haurà? Per exemple, com ha estat el traspàs de competències?

No hi ha hagut traspàs, ni n’hi haurà. Les relacions personals amb els regidors de l’EINA estan trencades de fa molt temps. Per això, no ha estat possible una entesa. Com que les formes no han sigut les que havien de ser, ni nosaltres hem demanat que ens facin el traspàs, ni ells s’han ofert a fer-nos-el. És una relació molt tensa, de retrets i jo no tinc ganes de més retrets ni de més males vibracions. Nosaltres a partir d’ara ja no mirarem enrere. Comencem a treballar mirant de cara al futur.

I aquesta tibantor política realment ha fraccionat Altafulla, com algú va dir al ple? Es pot revertir aquesta situació?

Ahir mateix parlava amb un noi que és molt proper a Jordi Molinera i vam tenir una conversa de tu a tu. Quan expliques les teves raons, diuen ostres això no ho sabíem, doncs, potser sí que en aquest fet s’han equivocat o et diuen potser vosaltres podíeu haver estat més flexibles en aquest altre. Ara bé, està clar que hi ha persones que no en volen saber res sigui per la mateixa ràbia o per proximitat política o de proximitat familiar o per pertànyer al nucli d’entitats què formen part.

Ja hi ha la delegació de competències?

En aquests moments estem tancant les àrees, queden dos serrells. Pràcticament, tothom sap les seves responsabilitats i de fet cadascú, dins del que es pot, va treballant amb les coses més urgents de cada àrea. A tot tardar serà oficial en el ple ordinari de final de maig, però, segurament, fen el ple extraordinari que volem fer s’aprovarà el cartipàs.

Una última pregunta. El fet que ara assumeixi l’alcaldia, ha trastocat les seves intencions polítiques de futur?

Jo a les pròximes eleccions municipals em penso presentar, si tot va bé amb assemblea i hi estan d’acord, aniré de cap de llista. I si guanyem, ja tinc un rodatge a l’alcaldia. Les ganes de treballar per Altafulla les tinc tant si estic al govern com si estic a l’oposició, com si estic de regidora sense ser d’alcaldessa. Em deixo la pell i faig el que calgui, estigui on estigui.