Home Baix Gaià ENFRONTAMENTS VERBALS EN LA CONCENTRACIÓ CONTRA ELS ACTES RACISTES

ENFRONTAMENTS VERBALS EN LA CONCENTRACIÓ CONTRA ELS ACTES RACISTES

1401
0

El que volia ser una acció unitària en contra el racisme i la xenofòbia ha acabat per evidenciar encara més les postures enfrontades que hi ha sobre la problemàtica de la delinqüència generada pels okupes del carrer Mimoses.

I és que una part de la ciutadania ha entès aquesta concentració com una crítica a la concentració que hi va haver el passat dia 18 de febrer i que va acabar amb l’agressió de dos MENAs i l’atac del Centre de Menors.

Les escenes de tensió no han anat a més per la forta presència policial.

El manifest deia:

Avui ens trobem a la Plaça per donar un missatge clar i inequívoc.
Els col·lectius, entitats i partits polítics que hem tirat endavant aquesta convocatòria ens declarem obertament antifeixistes i antiracistes.
Les darreres agressions de caire racista viscudes a Torredembarra, tenen el nostre més absolut rebuig i condemna. La gravetat de l’assalt al centre de menors és extrema i no pot quedar impune de cap de les maneres, és per això, que des d’aquí demanem a les autoritats que prioritzin aquests fets i que es personin com acusació particular davant d’aquest delicte d’odi flagrant contra persones menors i vulnerables. El racisme trenca la cohesió social. El racisme no té cabuda al nostre municipi.

El passat dijous, des d’aquesta mateixa plaça, un grup de veïnes es concentraven per exigir a les institucions solucions immediates als greus problemes que pateixen al barri. Des de la Torredembarra antiracista i antifeixista, entenem totalment legítima la seva protesta, compartim les seves preocupacions, i entenem que els problemes del barri s’han de solucionar tots, amb independència de la procedència o l’origen de les persones que els cometen.

És aquí on rau la nostra preocupació: en el fet de vincular procedència o origen de les persones amb la delinqüència. Aquest és un discurs alimentat per algun partit polític i mitjans de comunicació durant anys. La conseqüència d’aquest discurs és un terreny adobat per l’extremadreta feixista, xenòfoba i racista, que utilitza reinvindicacions veïnals per a fer-se espai i difondre el seu discurs d’odi cap al vulnerable o cap al diferent. En cap cas diem que l’organització de la mobilització veïnal sigui racista; diem que grups racistes i feixistes la van aprofitar per fer-se espai. És per això que és molt necessàri, que totes les reivindicacions veïnals que treballen per a millorar els seus barris, aïllin qualsevol actitud feixista o racista. Per que els feixistes no simpatitzen amb el barri ni amb els seus problemes, només se n’aprofiten per generar el seu espai i dividir-nos com a poble.

I això és el que va passar. En finalitzar la mobilització, un grup d’individus es van acostar a l’habitatge ocupat proferint crits racistes, després aquest grup va sortir de caça, perseguint i agredint a un noi racialitzat aliè a tota problemàtica, i finalment, en grup, es van dirigir al centre de menors situat a l’altra punta de Torredembarra, destrossant-lo amb pedres, ampolles i pals, atemorint a les treballadores i generant agressions i un dany moral i psicològic que serà difícil de reparar. És una agressió feixista i racista en tota regla que mereix tot el nostre rebuig i condemna. La jornada va acabar amb menors ferits, i un d’ells va haver de ser hospitalitzat degut a la gravetat de les ferides.

Volem remarcar que en aquest centre hi viuen menors vulnerables que són aliens a les problemàtiques del barri, i això li afegeix gravetat als fets. És en aquest sentit, que exigim a la Generalitat que protegeixi la vida d’aquestes persones en situació d’exclusió i vulnerabilitat, i que posi solucions per a que un cop compleixin els 18 anys no es trobin en una situació desemparada i d’exclusió. Si no es posen solucions immediates i estructurals, serà impossible que les persones que provenen d’entorns molt difícils i conflictius, s’insereixin a una societat occidental diferent a la seva, i si això li afegim que hi han grups racistes que els volen fora dels nostres pobles i ciutats, la integració serà del tot impossible.

La situació és molt més complexa del que ens podem imaginar. Cal un canvi radical en les polítiques que gestionen les persones migrades que fugen de la misèria extrema i precarietat dels seus països d’origen, i això passa per implementar mesures d’acompanyament que no finalitzin un cop aquestes compleixen els 18 anys. Calen polítiques d’integració social reals i efectives, calen més recursos i mecanismes per a les treballadores que hi treballen. I per sobre de tot, cal esborrar el racisme dels nostres carrers, trencant amb els tòpics i les mentides amb les quals es sustenta el seu discurs. Aïllar els feixistes i racistes dels nostres espais no és una opció, és una obligació per tal d’avançar cap a una societat que garanteixi els drets de totes les persones, vinguin d’on vinguin, estimin com estimin i estimin a qui estimin, parlin la llengua que parlin, o tinguin el color de pell que tinguin. Totes hem de tenir les garanties de viure amb dignitat a Torredembarra i arreu.

Per acabar, assenyalem a certs partits polítics i mitjans de comunicació que durant molt de temps han estat alimentant un discurs simplista d’odi, basat en mentides i manipulacions amb l’objectiu de generar situacions de confrontació. La conseqüència de tot això, són les darreres agressions viscudes a Torredembarra contra persones alienes a la problemàtica que l’única culpa que tenien era el fet de pertanyer a un col·lectiu que des de fa molt està sent estigmatitzat i criminalitzat. Posar a totes les persones migrades al mateix sac és un perill i una irresponsabilitat.

Avancem totes juntes cap a una Torredembarra de totes, sense feixisme, sense racisme, sense LGTBIfòbia, avancem cap a la cohesió social i cap a la convivència i la diversitat.

El feixisme avança si no se’l combat.

Visca el poble organitzat.
Visca Torredembarra antifeixista i antiracista!

Moltes gràcies a totes les que us heu acostat!”