Home Agenda El despropòsit de la Fira d’Indians 2020

El despropòsit de la Fira d’Indians 2020

488
0

Tot i no fer-se va costar 10.381,80 €.

Els dies 11 i 13 de setembre hi va haver el que es va anomenar Activitats del Patrimoni Indià de Torredembarra, que es va vendre com el succedani de la Fira d’Indians que des de fa aproximadament una dècada s’organitza al nostre poble poques setmanes després de la Festa Major com una manera d’allargar la temporada turística. 

En total unes 500 persones van gaudir del minvat programa d’enguany, que s’ha d’entendre de circumstàncies degut a la Covid-19 i, que estava compost per 4 visites guiades, 2 concerts i una exposició sobre joguines antigues.     

Des del Departament de Premsa municipal es va emetre un comunicat on es feia una valoració molt positiva de l’activitat per part de la Regidoria de Turisme, que era qui organitzava, “amb la col•laboració de CAT Patrimoni i la Xarxa de Municipis Indians”.

No hi hauria res a dir si aquestes activitats haguessin tingut un cost reduït. Però és que resulta que l’activitat va costar 10.381,80 €. Desglossat de la següent manera: les visites guiades van tenir un cost de 380 € i l’empresa CAT Patrimoni, que apareix en la nota de premsa com a “col•laboradora” va cobrar 10.018, 80 €. Un veritable despropòsit. 

En primer lloc, perquè és com si l’orquestra que es contracta per la Festa Major aparegués en el programa com a “col•laboradora”. Cobra per actuar, no col•labora. 

Deixant a banda el que es pot entendre com una anècdota, es interessant fixar-se en els imports facturats. 

Les 4 visites guiades van costar 95 € cadascuna, la xocolata del lloro. 

 

Ara bé, CAT Patrimoni va facturar 3.025 € pels 2 concerts i 2.214,3 € per l’exposició. Que són les activitats que es van portar a terme. 

La contractació dels grups d’havaneres és una mica desproporcionat en comparació al caixet de grups que hem pogut comprovar. Segurament, hi ha el muntatge i l’equip tècnic.

Ara bé, que es facturés més de 2200 € per una exposició formada per 18 joguines –comptades i fotografiades– col•locades damunt de catifes velles, sense cap discurs historiogràfic i de contextualització que les acompanyés, és escandalós. Si fins i tot la persona que custodiava l’exposició era un treballador de l’Ajuntament.

Hom que sàpiga sumar s’adonarà que les quantitats de les activitats disten molt del 10.018,80€. I és que l’empresa “col•laboradora” va cobrar 4.779, 5€ per les activitats de la Fira que no es van fer. Segons la factura pels treballs de coordinació de la Fira Anul•lada.      

Podria entendre que l’empresa pogués tenir una compensació per uns treballs anul•lats per una decisió banal de l’Ajuntament de Torredembarra. Ara bé, les causes de l’anul•lació va  ser un motiu de força major: una pandèmia. 

Sigui com sigui, no s’entén que davant aquesta circumstància –un motiu amb tota regla– l’Ajuntament no el faci valdre per estalviar-se aquests diners d’uns actes que no s’han produït. El proveïdor treballa per l’Ajuntament d’uns 15 anys enrere i segur que es pot negociar amb ell o es canvia. 

Encara s’entén menys que l’Ajuntament no tingués una assegurança per evitar qualsevol contratemps que es pogués donar. Per més “inri” la RC (reserva de crèdit) es va fer el 30 de juny!!! Quan tothom s’havia passat gairebé dos mesos confinat i era més que previsible que es produïssin nous brots que obliguessin suspendre activitats programades. 

No volem pensar malament, però, el cas és la suma del que al nostre entendre són molts despropòsits.