Home Cultura El Catllar té a punt el Centre d’Interpretació del riu Gaià

El Catllar té a punt el Centre d’Interpretació del riu Gaià

138
0

El Catllar té un ric patrimoni cultural i natural. Potser el màxim exponent és l’imponent castell que des de la seva recuperació és la seu del Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià.

Ara, però, el municipi té a punt un nou equipament cultural de primer ordre que s’ubica en l’antiga capella de Sant Ramon nonat. Una edificació construïda l’any 1603 a uns 500 metres del nucli urbà, en un turó molt proper al riu Gaià i l’emplaçament històric industrial de la Fàbrica.

Aquest espai de propietat municipal i que estava pràcticament perdut, acull des d’aquest any el Centre d’Interpretació del riu Gaià, que mitjançant un conveni, es gestionarà amb l’Associació Mediambiental la Sínia, entitat ambiental i de custòdia del territori.

Quan sigui possible, està previst que s’hi puguin visitar dues exposicions. L’una de temàtica ambiental és titula “La conca del riu Gaià. A pas d’aigua, territori i biodiversitat” i permetrà donar a conèixer l’entorn natural, amb la fauna i flora que hi ha al voltant, i també l’aprofitament que s’ha fet de l’aigua del riu al llarg de la història.

La segona exposició és sobre el patrimoni local, en concret sobre el conjunt fabril del Catllar, on s’hi poden veure diverses maquetes d’en Josep Zaragoza.

Per últim, un altre atractiu a destacar és que el Centre custodiarà la Xiloteca de la conca del riu Gaià d’en Joan Teruel, un recull de peces de fusta dels principals arbres i arbusts d’aquest espai natural.

De moment, però, s’està a l’espera que millorin les condicions sanitàries per poder-lo inaugurar i obrir-lo a visites guiades i activitats diverses que se sumaran a les propostes culturals amb les que ja compta el municipi.

Per el moment, està tancat, encara que l’Ajuntament l’esta promocionant a través del següent vídeo.

https://documents.elcatllar.cat/VARIS/SPOTCATLLARV1.mp4