Home Cultura DAVID MORLÀ PUBLICA UN LLIBRE SOBRE LA GRALLA A TORREDEMBARRA

DAVID MORLÀ PUBLICA UN LLIBRE SOBRE LA GRALLA A TORREDEMBARRA

720
0

A Torredembarra, parlar de gralles és sinònim de castells, de gegants, de matinades, de festa. Les primeres referències de grallers torrencs es remunten al segle XIX. Se’n torna a tenir notícies durant la dècada de 1930 i acaben desapareixent durant la llarga dictadura.

L’any 1976 se’n recupera la presència als carrers de la vila i, des de llavors, ja no ha deixat mai de sonar. Sobretot, per la Festa Major però també en altres moments al llarg del calendari festiu.

D’aquí radica la importància d’aquest modest instrument que fins ara, pràcticament, no havia copsat l’atenció de ningú.

Això canviarà aquesta Festa del Quadre quan la presència de la gralla a Torredembarra quedarà recollida en el llibre “La gralla a Torredembarra i la tradició musical a la vila” de David Morlà i editat pels Grallers de la Torre. L’obra té 212 pàgines i un recull de més de 150 fotografies.

Es presentarà el proper dia 15 de juliol del 2019 a les 12:30h al local de restauració “Sal i Sucre” (Cal Jan), c/ Antoni Roig 56 de Torredembarra.L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de Torredembarra l’Il·lm. Sr. Eduard Rovira i la Regidora de Cultura Sra. Núria Batet. A més els Grallers de la Torre oferiran un petit concert-vermut per amenitzar l’acte.

El llibre però, no només se centra en la història de la gralla i dels grallers sinó que aprofita per fer un repàs per la història musical de la vila. Els primers cors parroquials, la construcció de l’orgue de l’església, les primeres orquestres i l’eclosió de la música popular a tots nivells a partir del s. XX.

Aquest llibre recull la relació de Torredembarra amb el món graller però també pretén fer una aproximació a la història musical de la vila.

L’AUTOR

David Morlà Gómez(Torredembarra, 1979) Informàtic i músic. Ha publicat diversos treballs sobre cultura popular, com Les festes populars i tradicionals a Torredembarra durant la 2a República (1931-1936)(2010) i d’altres sobre els elements del seguici popular torrenc o els castells. És coautor de diverses monografies. Amb Raül Flores i Daniel Vilarrúbias ha publicat Repertori per a gralla. Josep Mercader Ramon (a) Astó (1886/1964) (2011). Amb Jordi SuñéEl cafè de Dalt. Patrimoni de la Torre(2007), La Veu del Poble. Més de centanys de tradició coral a Torredembarra(2008) o Armats de Torredembarra. 50 anys de la seva recuperació(2009). Amb Xavier G. Puerto ha publicat L’Abans de Torredembarra. Recull gràfic (1870-1975)(2009). Amb Josep Bargalló i Gerard Recasens ha publicat Torredembarra. Tres segles de castells (1771-2018)(2018).