Home Política Anàlisis Electoral: L’independentisme puja a Torredembarra més de 4 punts respecte a...

Anàlisis Electoral: L’independentisme puja a Torredembarra més de 4 punts respecte a les últimes Eleccions Generals

478
0

Un cop escrutat el 100% dels sufragis d’aquestes eleccions al Congrés dels Diputats, és el moment de fer un anàlisis que vagi més enllà altre aspecte que es pot analitzar de les eleccions generals és com ha afectat als blocs independentista i constitucionalista al nostre poble.

El constitucionalisme, s’imposa

La primera constatació és que Torredembarra ha guanyat el bloc constitucionalista. Un fet que no és nou, sobretot, en les eleccions generals.

Els qui voten a partits contraris de la independència han estat 4267, això és el 55,78%. És el resultat de la suma de vots que han tret PSC, VOX, PP i Ciutadans.

En front, els vots dels partits clarament partidaris de la independència (ERC, Junts per Catalunya i la CUP) que sumen 3211 vots, això és el 41, 97% dels sufragis.

L’independentisme puja

La segona constatació, però, és que l’independentisme puja a Torredembarra des del 28-A.

Ho fa tant en vots absoluts com percentualment. Així si el passat 28 d’abril les forces que defensaven la independència (ERC, JxCat i Front Republicà) van sumar 3133 sufragis, uns 80 vots de menys que ara, el percentatge aconseguit va ser de 37,78%, això és un 4,19% menys.

Els partits contraris a la independència de Catalunya sumaven 4950 vots a la primavera,  el 59,71%.

És de constatar que elecció rere elecció, es va retallant la diferència entre blocs.

Empat tècnic?

De fet, els dos blocs estarien gairebé en empat tècnic si no es tinguessin en compte els vots d’En Comú Podem, una formació que sempre ha mostrat una certa ambigüitat respecte a si donaria suport a la independència en el cas que hi hagués un referèndum pactat amb l’Estat. Tant és així que el seu cap de cartell a Catalunya, Jaume Asens s’ha mostrat públicament a favor de la independència.

Sense aquests vots el bloc constitucionalista tindria una lleugera avantatge que no arriba als 75 vots.

 

El trifachito a la baixa

Tot i l’augment espectacular de VOX i la pujada del PP, la forta caiguda dels resultats de CS fa que la suma del vot de les tres formacions hagi quedat per sota als vots obtinguts en les eleccions del passat 28 d’abril.

Del 23,5% de vots obtinguts han passat a una mica més del 22%. Una pèrdua que es veu més en vots absoluts. 1958 vots en els anteriors comicis a 1685 sufragis en els resultats d’avui.