Home Esports 40 ANYS D’ATLETISME A TORREDEMBARRA. 1979-2019

40 ANYS D’ATLETISME A TORREDEMBARRA. 1979-2019

269
0

L’any 1975 Josep Maria Bernad va demanar una reunió amb l’Alcalde de la Vila per organitzar una cursa popular al centre del poble. L’Alcalde Josep Mercadé li va dir que no es podia organitzar per manca de Policia Local.

Lluny de desanimar-se, l’any següent Bernad va insistir. Va proposar fer la cursa del camp de futbol fins a Clarà, per carrers sense asfaltar, i l’alcalde va donar l’autorització.

L’1 de maig de 1976 es va organitzar un Cros –des del camp de futbol fins a Clarà i tornar– i proves d’atletisme dins de l’equipament esportiu.

L’any 1977 es van repetir les proves i el Cros al mateix circuït. 

L’any següent es van organitzar uns Jocs Escolars d’Atletisme al camp de futbol.

Al mateix temps, Josep Mª Bernad va iniciar entrenaments d’atletisme a l’escola Antoni Roig i al Camp de Futbol amb Josep Mª Cañellas.

Creacció secció

El mes de març de 1979 es va fer una cursa a Baix Mar amb la col•laboració de l’Associació de Veïns de Sant Joan.

El 9 d’abril de 1979 es va fundar la Secció d’Atletisme de la Unió Deportiva Torredembarra, al Centre d’Iniciatives i Turisme. La Junta Directiva va estar formada per les següents persones:

President: Frederic Pros Altes

Sotspresident: Esteve Cañellas Cañellas 

Secretari: Josep Mª Bernad Sáez

Tresorera: Maria del Carme Cañellas Solé

Vocals: Maria Teresa Blanco Barranco, Rosalia Girol Figuerola, Cosme Cortés Aragonés, Josep M. Cañellas Solé i Maria del Carmen Pérez Ortiz.

A la reunió del 15 de maig de 1979 s’acordà organitzar el I Cros Popular Vila de Torredembarra el dia 18 de juliol al carrer Anton Roig i entorn.

Primeres actuacions

El 27 de gener de 1980 es va organitzar el 1r Cros Escolar.

L’11 de març de 1980 es formà una nova Junta Directiva.

President: Esteve Cañellas Cañellas

Sotspresident: Santiago Pintado Navarro

Secretaria: Sònia Marsal Gibert

Secretari Tècnic: Josep Maria Bernad Sáez

Tresorera: Maria del Carme Cañellas Solé

Vocals: Josep Paños Gabaldon, Josep Mª Cañellas Solé, Santiago Ardevol Mirabal, Cosme Cortes Aragonés, Maria Teresa Blanco Barranco i José Montes Merino.

Es van fer gestions amb el Consejo Superior de Deportes i l’Ajuntament de Torredembarra per la construcció d’una pista de cendra de 200 m. No va tenir èxit.

Per promocionar l’atletisme a Torredembarra es van organitzar proves com el Cros Popular, quatre curses per la platja del Racó de l’Art als pins de Creixell i tornar, les cinc edicions de Torredembarra – Saragossa per relleus, (cada atleta corria 21 km.), quatre edicions de Torredembarra – Montserrat per relleus, dos Campionats Provincials de Cros camp a través, dos Campionats Provincials de mitja marató, Campionat de Catalunya de veterans de mitja marató, Campionat de Catalunya de marxa atlètica en ruta.

Pista d’atletisme

L’any 1988, en Bernad va mantenir una reunió amb l’Alcade Celestí Salort i el regidor d’esports Gumersindo Fuentes per valorar la possibilitat de construir una pista d’atletisme petita de cendra.

L’arquitecte municipal Sr. Pascual Monravà va proposar que es fes de material sintètic “tartan” o “Mondo” i de 300 metres.

L’any 1989 l’equip de govern de l’Ajuntament de Torredembarra va estudiar la construcció de una pista d’atletisme.

El mes de setembre de 1990 es va mantenir una reunió entre l’equip de govern de l’Ajuntament de Torredembarra i la Junta Directiva de la Secció d’Atletisme de la Unió Deportiva Torredembarra, aficionats, atletes i exatletes, per a què es portés a terme la construcció de la pista d’atletisme. L’equipament era molt necessari per poder fer els entrenaments adients i la creació d’una escola d’Atletisme.

L’1 de maig de 1991 es van inaugurar la pista, un fet que va donar un impuls a la formació física de nens i nenes, per la pràctica d’atletisme i altres esports. 

A les pistes s’han organitzat les següents proves:  quatre mítings d’atletisme amb atletes internacionals, 60 competicions de pista per assolir mínimes pels Campionats Provincials o de Catalunya, i els Jocs Escolars d’atletisme que aquest any serà l’edició número 30.

Jocs Escolars

Aquesta prova consisteix en la participació de 500 alumnes de 3r, 4t, 5è i6è de les escoles Antoni Roig, Molí de Vent, Antina i escoles de poblacions veïnes.

Cada alumne fa quatre proves, 50 m., 300m. llargada i llançament. A cada alumne se li assigna la millor marca de les quatre proves i se’l classifica per la final, en la que participen més de 300 alumnes.

A nivell escolar local, també s’organitzen curses de relleus 4x50m.

Entitat independent

El 9 de setembre de 2008 la Secció d’Atletisme de la UDT es va dissoldre i es va fundar el Club d’Atletisme Torredembarra. L’actual president és en Francesc Cañellas Carreño.

L’actual equip tècnic pels entrenaments està format per:

Jesús Velasco Gonzalvo. Entrenador Nacional d’Atletisme.  És entrenador del club des de 1993. Director de l’Escola d’Atletisme. Entrena les modalitats de velocitat, mig fons i Fons. Va ser entrenador de l’olímpic i doble campió d’Europa Youssef El Nasri.

Francisco Cruz Garcia. Tècnic de velocitat, tanques i salts.

Albert Solà Armengol. Tècnic de llançaments de Pes, Disc i Javelina.

Marta Bernad Rodilla. Monitora d’Atletisme i fisioterapeuta.

Carme Bernad Rodilla. Monitora d’Atletisme i fisioterapeuta.

Josep Monè Rionè. Dinamitzador de l’esport.

La propera temporada s’incorporarà un nou monitor.

Palmarès

Des de 1980 fins l’any 2008 i del 2009 fins els 2019 s’han assolit un total de 1566 medalles, de les quals 722 d’or.

En aquest 40 anys d’atletisme, han sorgit quatre atletes internacionals a Torredembarra.

Anys 80: Maite Montaña Fernández (cros i 1500m)

Anys 90: Yousseff El Nasri (cros i 5000m). 

Anys 2002 – 2019: Berta Castells Franco (Martell)

Anys 2010 – 2019: Aaron Solà Sanjuan (disc i pes).