Home Portada 22 dels 28 agents de la Policia Local van estar de baixa...

22 dels 28 agents de la Policia Local van estar de baixa durant la setmana de la Festa Major

1104
0

Això és el 80% de l’actual plantilla i gairebé tots els efectius.

Les relacions entre l’equip de Govern i el cos de la Policia estan sota mínims des que l’alcalde Eduard Rovira incomplís l’acord laboral al que havien arribat el passat 16 de maig, poc abans de les eleccions municipals.

Aquest “Pacte transitori entre el Govern Municipal i els representants de la Policia Local” posava negre sobre blanc algunes de les reivindicacions del cos que s’havien negociat àrduament durant els darrers quatre anys del mandat i havia d’entrar en vigor el passat 1 de juny. Abordava entre d’altres l’anomenada bossa d’hores i el complement de disponibilitat personal.

La realitat ha estat que els serveis jurídics municipals han impedit que s’implantés l’acord, el que ha acabat de dinamitar uns ponts ja de per si molt malmesos per episodis com l’alcoholèmia a l’antiga regidora d’Urbanisme, moment en què es va dir per part d’alguns membres de l’anterior equip de govern que s’havia de “purgar” el cos, o la suposada ordre il·legal donada per l’alcalde a un agent; un cas que va acabar a Fiscalia.

 

Mala gestió

Que la gestió de la Policia Local durant el govern de Rovira no ha estat òptima és una premissa que ningú discuteix encara que és matisada segons les parts. El cos està en aquests moments sota mínims perquè només compta amb 28 agents dels 42 que hauria de tenir, segons la plantilla orgànica.

El mal ambient que es viu i que fa temps que dura, més d’una dotzena d’agents van demanar poder marxar en comissió de serveis a una altra policia fa pocs mesos, ha fet que alguns agents s’hagin jubilat prematurament, com permet una recent resolució judicial, i altres hagin marxat a altres policies en aprovar les oposicions.

Davant d’aquest nou incompliment de l’Alcalde, és públic i notori que els agents se senten enganyats. Consideren que Rovira els va mentir deliberadament per garantir-se una “treva”de cara les eleccions municipals.

 Pandèmia de baixes

Una de les conseqüències d’aquesta situació ha estat una pandèmia de baixes mèdiques que va afectar el cos de la policia local durant els dies de la Festa Major, tal i com va informar el Mònic en el seu moment. Per bé, que el número d’agents malalts va ser molt més elevat dels 7 o 8 agents que s’apuntava en la notícia, redactada en un moment inicial.

Segons s’ha reconegut des del propi Ajuntament, altres fonts parlen de 23 agents, 22 dels 28 agents han estat de baixa el que ha provocat una greu crisi de seguretat al nostre municipi, que afortunadament s’ha tancat sense greus incidències i que l’Alcalde ha intentat silenciar per tots els mitjans.

Sigui com sigui, que el 80% de la plantilla secundés el que des de l’Ajuntament es considera com una “vaga encoberta”és un fet que no té precedents al nostre municipi i ha deixat a la comandància sense marge de maniobra, més enllà de contractar controladors privats i acordar amb els Mossos d’Esquadra una major presència a Torredembarra.

Un pols

Enlloc d’intentar buscar una solució al conflicte, com defensen posicions més moderades, el fet ha estat vist com una afronta a l’autoritat de l’alcalde, que conscient que es pot tornar a produir aquesta o altres accions està maniobrant per articular una fórmula que li permeti castigar als agents díscols, que considera que li han fet un pols. El problema és que es tracta de gairebé tots els policies operatius al municipi.

Naturalment, és una guerra soterrada on cap de les parts actua obertament. Es parla de suspendre el torn de nit, trasllats forçosos i altres mesures que s’aniran aplicant en la mesura que es pugui i es vagin incorporant nous agents. Oficialment, és un pla de reestructuració de la Policia Local que s’ha de complimentar en un any.

Junta de seguretat

Una de les primeres accions ha estat la Junta de Seguretat convocada avui. Per primera vegada es convoca amb caràcter d’urgència. Hi ha assistit l’alcalde, Eduard Rovira; el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris; el subdelegat del Govern, Joan Sabaté; el director territorial d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja, i comandaments de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil i Protecció Civil de Torredembarra.

Les mesures per garantir l’eficàcia i eficiència del servei de la Policia Local que s’han fet públiques són: complementar la tasca de la Policia Local i Mossos d’Esquadra amb seguretat privada, que els Mossos d’Esquadra demanin menys col·laboració de la Policia Local en l’exercici de les seves competències i la conclusió dels nous processos selectius per a agents de policia.

Comissaria dels Mossos

Com bé sent un clàssic, un dels temes tractats ha estat el de la futura comissaria dels Mossos d’Esquadra a Torredembarra. Eduard Rovira ha explicat que el procés continua endavant i que es preveu poder comptar amb aquest equipament l’any 2021.